Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

501 woningen Spoorbuurt maken flinke esthetische én energetische sprong

Tussen maart 2017 en december 2019 zijn in de Spoorbuurt in Nijmegen 501 karakteristieke, vooroorlogse woningen verduurzaamd van energielabel D/E/F...

spoorbuurt_mg_7558-kopieren

7 oktober 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Tussen maart 2017 en december 2019 zijn in de Spoorbuurt in Nijmegen 501 karakteristieke, vooroorlogse woningen verduurzaamd van energielabel D/E/F naar ten minste label B. In opdracht van Woonwaarts (voorheen: woningbouwstichting De Gemeenschap) heeft bouwcombinatie VOF Spoorbuurt (KlokGroep Totaalonderhoud, Van Schaik Aannemingsbedrijf en Hagemans Vastgoedonderhoud) de werkzaamheden uitgevoerd, van de planvorming tot en met de realisatie. Het gaat om maar liefst 90 verschillende woningtypen, die met een resultaatverplichting en in een strakke (UAV-GC) contractvorm zijn geüpgraded. Binnen het bouwteam was Hagemans Vastgoedonderhoud verantwoordelijk voor de nieuwe isolatiebeglazingen en het buitenschilderwerk. Ook verzorgde de totaalaannemer en uitvoerend kennispartner de bouwbegeleiding, in nauwe samenwerking met de collega’s van KlokGroep Totaalonderhoud.

De buurt heeft de kenmerken van een tuindorp; een woonwijk met een dorps karakter en veel groen.

 

“Doel van de renovatie was om de vooroorlogse woningen te laten voldoen aan een energie-index van 1,3 of lager”, vertelt Ton Bosman, Projectleider bij Hagemans Vastgoedonderhoud. “De upgrade van de buitenschil levert hier een belangrijke bijdrage aan. Bovendien hebben de woningen mechanische ventilatie gekregen, waardoor het binnenklimaat aanzienlijk verbetert. In de ramen zijn roosters geïntegreerd, die de frisse buitenlucht op natuurlijke wijze de woning in brengen. We hebben alle oude, vaste beglazing in de woningen vervangen door HR++ isolatieglas. Hierdoor wordt niet alleen een hoger rendement geborgd, maar ook tocht en koudeval aan de binnenkant van de ramen te voorkomen. Dit resulteert in aanzienlijk meer wooncomfort.”

De draaiende delen met nieuwe beglazing – zoals in de ramen – zijn vervangen door Verweij Houttechniek, vertelt Bosman. Daarnaast zijn in de boven- en benedenwoningen alle deuren vervangen. Gekozen is voor deuren in de stijl van de jaren ’20 en ’30, waarmee de diversiteit en vooroorlogse karakteristiek van de buurt worden onderstreept. Bij de grondgebonden woningen zijn de achterdeuren waar mogelijk behouden. Wel heeft Hagemans Vastgoedonderhoud hier de beglazing in de deuren vervangen door hoogrendement isolatieglas.

Gemeentelijk beschermd stadsbeeld

“Omdat de woningen over een gemeentelijke beschermstatus beschikken, hebben we in nauw overleg met de gemeente Nijmegen de juiste positie van de raamroosters en de kozijndetailleringen bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de aansluitingen met de onderdorpels, het wel of niet toepassen van neuslatten en de zwaarte van het raamhout. Bovendien had de beschermstatus invloed op de kleurstelling van het schilderwerk”, vertelt Bosman. De schilders van Hagemans Vastgoedonderhoud hebben alle houten geveldelen aan de buitenzijde van de woningen van een verse, nieuwe verflaag voorzien. Van de kozijnen tot en met de dak- en gootoverstekken, boeilijsten en rabatdelen van de dakkapellen. “Het meeste schilderwerk is uitgevoerd in een lichte tint. De voordeuren zijn uitgevoerd in rood en groen, conform het ontwerp van de architect.”

In verschillende fases zijn 180 woningen (2017), 164 woningen (2018) en 157 woningen (2019) aangepakt.

 

Gefaseerde uitvoering

Alle werkzaamheden zijn gefaseerd uitgevoerd. “Waar 2016 in het teken stond van voorbereiding en planontwikkeling, hebben we in 2017 een proef gedraaid met één woning om de juiste aanpak voor dit project te bepalen. Vervolgens zijn gefaseerd 180 woningen (2017), 164 woningen (2018) en 157 woningen (2019) aangepakt. Iedere fase nam circa dertig weken in beslag.”

De Spoorbuurt in Nijmegen was het eerste project dat KlokGroep Totaalonderhoud, Van Schaik Aannemingsbedrijf en Hagemans Vastgoedonderhoud als bouwpartners uitvoerden. “We zijn alle drie aannemerspartijen, maar met een heel andere expertise”, aldus Bosman. “Waar KlokGroep Totaalonderhoud gespecialiseerd is het initiëren, ontwikkelen, bouwen, onderhouden en beheren van grote (nieuwbouw)projecten, focust Van Schaik Aannemingsbedrijf met name op mutatiewerk en kleinere (nieuwbouw)werken. Wij op onze beurt zijn goed in het onderhouden en herstellen van de gebouwschil. In dit project hebben we onze kennis, expertise en vakmanschap maximaal gebundeld. Dit heeft zich niet alleen vertaald in een hoogwaardige renovatie, maar ook in een prettig én leerzaam proces. Alle werkzaamheden zijn conform de afspraken en netjes binnen planning en budget opgeleverd.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%