Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
400 studentenwoningen in minder dan een half jaar Slimmer, sneller én schoner dan traditionele bouw
Beeld: Cojan van Toor

400 studentenwoningen in minder dan een half jaar Slimmer, sneller én schoner dan traditionele bouw

Om tegemoet te komen aan het gigantische woningtekort voor studenten, bouwde Jan Snel 400 nieuwe studentenwoningen voor de Universiteit Utrecht. In nauwelijks zes maanden waren de studio’s klaar voor bewoning. Compleet gemeubileerd en gestoffeerd.   

Tekst | Liliane Verwoolde    Beeld | Dick Boetekees, Cojan van Toor

In een openbare uitvraag formuleerde de Universiteit Utrecht haar wensen voor Campus USP 030 op het gebied van duurzaamheid, energieverbruik, prijsstelling en opleveringsdatum. “Maar de uitvraag had twee open eindjes”, vertelt Hans Oosterhoff, manager Woningbouw van modulair bouwer Jan Snel. “De bebouwing moest optimaal gebruikmaken van het driehoekige perceel en het aantal woningen boven de 150 leverde fors punten op. Daar hebben we samen met Camelot Vastgoed Nederland op ingezet.”

Beeld: Dick Boetekees

400 woningen in V-vorm

Deze inzet leidde tot een ontwerp dat nagenoeg de grenzen van het perceel volgt. Twee bouwvolumes in V-vorm bieden elk ruimte voor 200 woningen. In het hart van de V zijn onder meer de hoofdentree, balie van de huismeester, trappenhuis, lift en wasserette ingepland. In grootte biedt Jan Snel twee varianten: een basis eenpersoons- en een luxe eenpersoonsuitvoering.

Geïndustrialiseerd bouwen is het toverwoord

In de uitdaging om de opleverdatum te halen, waarbij de studenten al met ingang van studiejaar 2020/2021 de nieuwe woningen konden betrekken, was Jan Snel daar met een bouwmethode waarin geïndustrialiseerd bouwen het toverwoord is. De woningen werden in de gigantische fabriekshallen van Jan Snel volledig geproduceerd en afgebouwd. Oosterhoff: “Je kunt ze het best vergelijken met rechthoekige modules, compleet met keuken, badkamer, toilet, vloerbedekking, gordijnen en installaties. Zo konden we al maanden van tevoren produceren, terwijl op locatie de fundering nog werd aangebracht. We konden de woningen 30 tot 50% sneller opleveren dan met traditionele bouw. Bovendien is modulair bouwen een toekomstbestendige keuze: de CO2-uitstoot wordt met de helft teruggedrongen.”

Twee bouwvolumes in V-vorm bieden elk ruimte voor 200 woningen. (Beeld: Cojan van Toor)

Esthetisch verantwoord

Eenmaal boven het maaiveld ging het snel. Jan Snel stapelde de modules in een tempo van achttien per dag op elkaar. Op locatie moesten alleen de installaties nog worden aangesloten op de nutsvoorzieningen. Aan de buitenkant maakte een fraaie gevelbekleding er één geheel van. “Er was veel aandacht voor de materialisatie en de uitstraling van het pand”, vertelt Oosterhoff. ‘’Het is een complex geworden met status. Het dwingt respect af.” En afsluitend: ‘’Samen met onze opdrachtgevers denken wij in millimeters in plaats van in centimeters, in maanden in plaats van jaren en in oplossingen in plaats van problemen. Dan is er een passende oplossing voor iedereen.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Universiteit Utrecht
Architect Van Wilsum Van Loon architectuur en stedenbouw​, Den Haag
Ontwikkeling Bouw en beheer Jan Snel Holding​, Montfoort i.s.m. Camelot Vastgoed Nederland
Bouwsom € 17 miljoen
Bouwperiode januari – juni 2020


Projectinfo

‘Nooit op de automatische piloot’

Bij de 400 studentenwoningen op het Utrecht Science Park speelt Van den Pol Elektrotechniek als vaste partner van Jan Snel een vertrouwde rol. “Wij waren verantwoordelijk voor alle elektra plus de data-, CCTV- en intercominstallatie”, zegt projectleider Sebas L’Ortye. Ook de 300 PV-panelen zijn door de Montfoortse E-specialist geïnstalleerd. “Het maximale aantal, omdat de warmtepompen veel ruimte innemen op de daken.”

Vaart bleef erin

Het studentencomplex is all-electric en all-LED. “Elke verdieping heeft een middengedeelte voor algemeen gebruik. De inrichting ervan kreeg veel aandacht. Voor de keuze van sfeerspots is onze afdeling retail ingeschakeld.”

Het gebouw bestaat uit twee gekoppelde delen. “Die zijn gefaseerd opgebouwd en opgeleverd. Omdat er één technische ruimte is, was dat best even puzzelen.” Elke week zijn 40 units geplaatst. “Ondanks de corona-uitbraak is het gelukt om de vaart erin te houden.”

Op naar Lelystad

Met recente complexen in Amsterdam, Eindhoven en Essen (D) staat de teller bij Van den Pol op ruim 5.000 studentenwoningen. Het volgende project dient zich alweer aan: 150 woningen in Lelystad. “Het is uitgegroeid tot een echte specialisatie”, stelt L’Ortye. “De sleutel tot succes? Nooit terugvallen op de automatische piloot maar blijven onderzoeken of iets slimmer, sneller of duurzamer kan.”


Projectinfo

Kozijnen speciaal voor de modulaire bouw

Voor de studentenwoningen op het Science Park zijn in korte tijd zo’n 400 ramen geleverd, waarvan een gedeelte brandwerend. De opdracht om de kozijnen geschikt te maken voor semipermanente doeleinden en modulair bouwen heeft Jan Snel neergelegd bij Wezenberg Trading.

Wezenberg Trading is gespecialiseerd in de gestandaardiseerde inbouw van ramen en deuren voor modulaire unit- en hallenbouw op grote schaal. Speciaal voor deze projecten levert zij maatwerk kunststofkozijnen. “We regelen het gehele traject”, vertelt directeur/eigenaar Robert van Aspert. “De producten worden geproduceerd in Duitsland en geleverd op de plaats van bestemming, klaar voor montage.” Snelheid is standaard binnen Wezenberg Trading. Kleine en grote orders met korte levertijden zijn aan de orde van de dag. Daarom richt Wezenberg het proces zo in dat de klant verzekerd is van de kortst mogelijke doorlooptijd. Van Aspert is er ondertussen aan gewend: “Onze kracht zit in directe samenwerking en effectieve communicatie. Hierdoor kunnen we projecten zoals het Science Park succesvol laten verlopen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details