Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
4 trends in de bouwsector: hoe loop je voorop als bouwer?

4 trends in de bouwsector: hoe loop je voorop als bouwer?

Door het woningtekort in Nederland worden ontwikkelingen zoals prefab bouwen en BIM steeds belangrijker. Om als bouwer goed voorbereid te zijn op de laatste trends, publiceerde WEBO onlangs het artikel ‘4 trends in de bouwsector’. WEBO is producent van houten kozijnen en prefab HSB-elementen. Het bedrijf werkt al meer dan 10 jaar met BIM en heeft een volledig geautomatiseerd productieproces.

Hieronder worden de trends kort toegelicht:

  1. Prefab bouwen

Het kabinet stelt als doel om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. Deze doelstelling is op de korte termijn niet haalbaar. Dit komt o.a. doordat de voorbereidende fase van nieuwbouw veel tijd in beslag neemt. Daarnaast kiezen we steeds vaker voor binnenstedelijk bouwen, wat een grotere complexiteit met zich meebrengt. Hierdoor zijn we steeds meer op prefab bouwen aangewezen om voldoende nieuwe woningen te realiseren en het bouwproces te optimaliseren. Prefab systemen zoals complete Steigerloos® gevelelementen kunnen de bouwtijd aanzienlijk verkorten en bieden een uitkomst bij hoogbouw binnenstedelijke bouwprojecten.

Project: Mariskwartier, Vlaardingen   

  • Modulair bouwen

Modulair bouwen wordt vooral toegepast bij tijdelijke woningen. Bij de realisatie van tijdelijke woningen zijn minder tijdrovende procedures nodig, waardoor de bouw sneller van start kan gaan. Modulair bouwen leidt bovendien tot een enorme productieversnelling en minder milieuoverlast. Verschillende partijen zetten steeds meer in op langdurige samenwerkingsverbanden om modulaire woningen te realiseren.

Project: Eisenhowerstraat, Hoogeveen

  • Renovatie en transformatie

Nederland telt 7 miljoen woningen die gerenoveerd moeten worden. Slimme prefab oplossingen bieden dé uitkomst om een gebouw esthetisch naar een hoger niveau te brengen en aan de energieprestatie-eisen te voldoen.

Naast renovatie wordt er ingezet op de transformatie van leegstaande utiliteitsgebouwen. Jaarlijks kan dit tot 15.000 extra woningen opleveren.

Project: Duindoornflat, Groningen

  • BIM en digitalisering

Digitalisering en BIM spelen een grote rol om het bouwproces te optimaliseren en faalkosten te voorkomen. Toch werkt slechts 32% van de bedrijven uit de bouwsector op dit moment in BIM. Werken in BIM zorgt ervoor dat we ontwerpfouten, bouwfouten en faalkosten voorkomen. Een goede implementatie van BIM neemt echter veel tijd in beslag en vereist een doordachte strategie. Nu inzetten op BIM is belangrijk om je bedrijf toekomstbestendig te maken.

Project: City Hall, Sint-Niklaas

Benieuwd naar het hele artikel?

De bouwsector verandert door de uitdagingen op zowel de korte als lange termijn. WEBO is ervan overtuigd dat samenwerking en vernieuwing essentieel zijn om voorop te blijven lopen. Het volledige in-depth artikel is gepubliceerd op de website van WEBO. Deze kun je gratis aanvragen:

Volledige artikel: 4 trends in de bouwsector

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details