Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
4 tips voor veilig werken op hoogte

4 tips voor veilig werken op hoogte

Werken op hoogte brengt de nodige risico’s met zich mee. Het ophangen van lampen of het opbouwen van een podium is bijvoorbeeld niet altijd zonder gevaar op een hoogte van 2,5 meter of meer. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. Deze 4 maatregelen voor veilig werken op hoogte helpen om risico’s te voorkomen.

  1. Kies voor een perfect passende ladder

Het is bij werken op hoogte van groot belang dat de ladder past bij de constructie. Een naadloze aansluiting is essentieel om gevaar te voorkomen. Daarom loont het om een specialist in te schakelen. Een voorbeeld daarvan is De Kooiladderspecialist, die een hangladder op maat kan ontwerpen. Daarmee weet iedere klant zeker dat de ladder perfect aansluit en dus niet kan schuiven, en kan gevaar worden voorkomen.

  1. Geef van tevoren veiligheidsinstructies

Het gebruik van ladders en ander materiaal op hoogte vergt vaak een korte instructie. Het is handig als de mensen die op hoogte gaan werken, exact weten hoe dit in zijn werk zal gaan en wat er gebeurt bij een eventuele val. Geef daarom altijd een instructie of vraag een specialist om deze instructie te geven. Dat geldt voor onder meer werken met ladders, hoogwerkers en valbeveiliging.

  1. Zorg voor een stabiele plaatsing van ladders

Een ladder moet altijd op een stabiele ondergrond worden geplaatst. Een stabiliteitsbalk kan eventueel helpen om wegglijden te voorkomen. Verder is het belangrijk dat de constructie van de ladder stabiel is en dat de verschillende delen van een (schuif)ladder niet kunnen verschuiven. Een beweegbare ladder moet ook altijd goed worden vastgezet. Ook op die manier wordt werken op hoogte al een stuk veiliger.

  1. Plaats veiligheidsrelingen of hekken rondom een bordes

Is een bordes op 2,5 meter hoogte of hoger geplaatst? Voorzie het bordes dan altijd van een hekwerk of relingen van ten minste 1 meter hoog. De veiligheidsreling moet bestaan uit een bovenleuning, een tussenleuning ter hoogte van de knie en een kantplank van zo’n 15 centimeter hoog die aansluit op de werkgrond. Dit vermindert de kans op vallen.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details