Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
4.200 zonnepanelen en veel aandacht voor groen
Met de beoordelingsmethode voor BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 behaalde het pand als eerste de certificering BREEAM ‘Very Good’ volgens de nieuwe BRL-normering.

4.200 zonnepanelen en veel aandacht voor groen

Bouwen voor het BREEAM-certificaat ‘Very Good’

In Alkmaar heeft Vomar haar nieuwe distributiecentrum in gebruik genomen. Het centrum is speciaal bedoeld voor de voordeelproducten van de supermarktketen. Bij de bouw speelde duurzaamheid een grote rol. De bouw is bekroond met het BREEAM-certificaat ‘Very Good’.

Het distributiecentrum op bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar werd gebouwd in opdracht van Hoorne Vastgoed. Deze verkocht het pand aan MEAG, die het nu aan Vomar Voordeelmarkt verhuurt. Het pand omvat een kantoorruimte van 315 m2 en een magazijn van 14.000 m2. Met de ambitie om het certificaat BREEAM ‘Very Good’ te halen, maakte Heembouw Architecten niet alleen een pragmatisch ontwerp, maar ook een uiterst duurzaam ontwerp. Met de beoordelingsmethode voor BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 behaalde het pand als eerste de certificering BREEAM ‘Very Good’ volgens de nieuwe BRL-normering. 

Duurzaamheid

Die hoge duurzaamheidscertificering kwam er echter niet zonder slag of stoot. In de regel begint duurzaam bouwen bij de keuze voor duurzame installaties. De mogelijkheid om gebruik te maken van de restwarmte van de nabijgelegen Huisvuilcentrale maakte de dure, milieuvriendelijke installaties echter overbodig. “Voor ons dus geen warmte-/koude-opslaginstallaties”, vertelt Paul de Winter, senior Ontwikkelmanager van Hoorne Vastgoed, “terwijl die nu juist hoog scoren binnen het BREEAM-beoordelingssysteem.”

Natuurlijke ongediertebestrijding

Hoorne Vastgoed wist de gemiste punten te compenseren door 4.200 zonnepanelen en veel aandacht voor het omliggende landschap. Zo werd het pand omgeven door de rijkelijke aanplant van groen, later nog uit te breiden met rijen bomen en groenstroken. Er werden ook kasten aangelegd voor uilen en valken. Zodra deze gevleugelde vrienden hier hun intrek nemen, blijft de omgeving – en dus ook het distributiecentrum – op een natuurlijke wijze meer gevrijwaard van muizen en ratten.

Op het dak zijn 4.200 zonnepanelen geïnstalleerd en de omgeving wordt rijkelijk bekleed met groen.

Volop daglichtinval

Ook de samenwerking met lokale medewerkers zette zoden aan de dijk, evenals het fietsenstimuleringsplan en een wateropslag in de buurt. En dan waren er nog de maatregelen om het werkplezier van de medewerkers te verhogen. De Winter: “Een grote translucente strook over de volle breedte van het gebouw en ook nog om de hoek van het gebouw zorgt voor volop lichtinval. De stroken zijn uitgelijnd met de paden in het centrum en zorgen voor een magazijn waar de medewerkers van Vomar straks plezierig kunnen werken.”

“Al met al was het een vlot bouwproces”, blikt De Winter terug. “Omdat Vomar tijdelijk was verhuisd naar een ander distributiecentrum, hadden we een jaar de tijd om het project voor te bereiden. Dat kwam ons goed van pas om die creatieve oplossingen te bedenken. Daarbij is het een mooi, aansprekend pand geworden. Precies de wens van de opdrachtgever.”  

Installaties voor BREEAM volgens BRL 2020

Vink Installatie Groep heeft voor het distributiecentrum van Vomar te Alkmaar de klimaat- en sanitaire installaties aangelegd. Zowel voor het kantoorcomplex als de distributiehal. Het kantoor is voorzien van mechanische ventilatie, verwarming/koeling door middel van een VRF-systeem en sanitaire installaties. De distributiehal van ongeveer 14.000 m2 is uitgelegd met vloerverwarming. Het verwarmingsvermogen wordt geleverd door het warmtenet van Alkmaar.

De sanitaire installaties in de bedrijfshal waren het meest arbeidsintensief, vanwege de Pluvia hemelwaterafvoer, de noodafvoerleidingen en het grote oppervlak. “Wij hebben voor het distributiecentum de Pluvia-installaties, vuilwaterafvoeren, tapwaterinstallatie, sanitaire toestellen, warmte- en koudeafgifte, mechanische ventilatie en regelinstallatie verzorgd”, vertelt Abraham Kiflai van Vink Installatie Groep.

De voorbereiding van het project gebeurde in BIM. In deze fase konden meerdere partijen hun informatie toevoegen aan het 3D-model, waardoor clashes op voorhand werden voorkomen en de uitvoering soepel verliep. Een extra uitdaging was nog de hoge duurzaamheidsambitie van Vomar. Zij ging voor BREEAM ‘Very Good’. Kiflai: “Hierop hebben we alle installaties geselecteerd. We wisten dus op voorhand dat deze aan de hoge duurzaamheidseisen voldeden, zodat wij ons konden richten op de BREEAM-eisen eromheen.” Na een half jaar verliet Vink Installatie Groep het pand en waren alle installaties aangelegd.

Vooruitziende blik omzeilt netcongestie

Het nieuwe distributiecentrum van Vomar is voor Van den Pol een van de vele projecten samen met Heembouw. “Als bouwpartners zijn we vaak ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw plus de installaties”, zegt Roelf van Wolfswinkel, projectleider namens de E-specialist. “Ieders expertise komt dan maximaal tot zijn recht. Verder staat een ingespeeld team garant voor kwaliteit en een efficiënt proces. Dit DC is daar opnieuw een voorbeeld van, met een bouwtijd van maar 23 weken.” 

Van den Pol zette haar brede specialisme in. “De complete E-installatie, verlichting, uitgebreide camerabewaking, audio-installatie, een deel van de toegangscontrole plus voedingen voor de PV-installatie.” Het Vomar-DC is het eerste Nederlandse project met een BREEAM-NL Nieuwbouw 2020-ontwerpcertificaat voor casco en centrale installaties, met de score ‘Very Good’. “Zo’n certificaat beïnvloedt de waarde van een gebouw positief en is een belangrijke trigger voor financiers.”

Eigen inkoopstation

Klanten van Van den Pol hebben steeds vaker te maken met netcongestie. Van Wolfswinkel: “De omvang van hun aansluiting wordt beperkt, teruglevering is vaak niet mogelijk. Met accu’s om pieken op te vangen en begrenzers om teruglevering te beperken, kunnen wij dan helpen.” 

Al staat dit DC in een gebied met netcongestie, in dit geval levert dat geen beperkingen op. “Het gebouw is via een door ons geleverde externe trafo aangesloten op het eigen 10 kV-inkoopstation van Vomar. Deze voorziening is een aantal jaren geleden ingericht voor de distributiecentra van de supermarktketen in deze regio. Een vooruitziende blik waar Vomar nu de vruchten van plukt.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Hoorne Vastgoed Ontwikkeling, Uitgeest
  • Architect Heembouw Architecten, Roelofarendsveen
  • Constructeur PELECON structural engineers, Gouda
  • Aannemer Heembouw Bedrijvenruimte, Roelofarendsveen
  • Installaties Vink Installatie Groep, Roelofarendsveen en Van den Pol, Montfoort
  • Bouwperiode december 2021-juli 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details