Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
3x waar je op moet letten als je een nieuwbouwwoning koopt

3x waar je op moet letten als je een nieuwbouwwoning koopt

Verhuizen is altijd een beetje spannend. Een nieuwe plek, alles op tijd regelen en (veel) beslissingen maken. Vooral bij een nieuwbouwwoning moet je al snel veel beslissingen maken. Vragen als: ‘Welke badkamer moet er komen?’ en ‘Hoe moet de keuken eruit zien?’ moet je vaak al in een vroeg stadium beantwoorden. Maar waar moet je nog meer op letten als een verhuizing naar een nieuwbouwhuis op de planning staat? In dit artikel geven we je 3 tips.

1. Keuze tussen meerwerk of minderwerk

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning wordt het met standaard voorzieningen opgeleverd. Het is goed om te weten dat je dit kunt uitbreiden met meerwerk en dat je ook voor minderwerk kunt kiezen. Het plaatsen van een buitenkraan is bijvoorbeeld meerwerk. Bij minderwerk kun je denken aan het casco opleveren van de keuken.

Wat de standaard voorzieningen bij de oplevering is, vind je in de documenten bij de koop-/aannemingsovereenkomst. Hierdoor kun je eenvoudig bepalen of jouw wensen hieronder vallen of dat dit onder meer- of minderwerk valt. Goed om te onthouden: bij meerwerk betaal je extra. Bij minderwerk ontvang je doorgaans geld terug, maar heb je wel een kans dat dit invloed heeft op de garantie.

2. Bepaal de indeling van je huis

Het maken van een indelingsplan kan je helpen bij het kiezen voor eventueel meer- en minderwerk en het voorkomt direct een hoop frustratie. Richt bijvoorbeeld alvast de woonkamer globaal in of bepaal waar het bed komt te staan. Zo weet je bijvoorbeeld beter of het stopcontact op die ene plek handig is of dat er rekening moet worden gehouden met een rookkanaal, omdat je graag een Altech Vision houtkachel in de woonkamer wilt plaatsen.

3. De oplevering zelf

Als een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, dan is een check doen een belangrijk onderdeel. Neem daarom vooral iemand mee die veel kennis heeft van nieuwbouwhuizen en bouwkundige aspecten. Het is handig als je iemand in je eigen netwerk hebt, maar mocht dit niet het geval zijn, dan kun je met Vereniging Eigen Huis contact opnemen.

Waarom het zo belangrijk is? Tijdens de laatste check, bekijk je of alles is uitgevoerd zoals is vastgelegd. Je bekijkt of het minder- en/of meerwerk goed is gedaan en of alles naar wens is. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt dit genoteerd in het opleveringsrapport. De ondernemer die de woning heeft gebouwd, krijgt dan drie maanden om de gebreken te herstellen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details