Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

353 vooroorlogse sociale huurwoningen krijgen complete make-over

Na drie jaar van voorbereidingen en testen was het eigenlijk zover

LOMBOK1_DSC02380

3 december 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Na drie jaar van voorbereidingen en testen was het eigenlijk zover: eind 2019 keurden de bewoners van de buurt Complex 507 in Lombok-West (Utrecht) de plannen goed, waardoor woningcorporatie Bo-Ex, bouwbedrijf Plegt-Vos en installateur BOS installaties samen met de bewonersvereniging Toekomstclub 507 in april konden starten met de grondige renovatie van 353 sociale huurwoningen. Medio 2022 moeten alle woningen klaar zijn en dan worden ze in principe overgedragen aan een lokale zelfbeheerorganisatie, die vanuit de bewoners opgericht wordt. Deze bewonersorganisatie zal het wooncomplex met verschillende woonblokken en straten zelf onderhouden en beheren.

Tekst | Johan Debaere    Beeld | Faay Vianen

Complex 507 bestaat uit een aantal woonblokken met in totaal 353 vooroorlogse sociale huurwoningen, die eigendom zijn van Bo-Ex. Deze woningcorporatie begrijpt als geen ander hoe waardevol wonen is, vooral voor mensen met een beperkt budget. Ze onderhoudt en beheert ongeveer 9.000 woningen in Utrecht en besteedt daarbij veel aandacht aan verduurzaming. “Ook de sterk verouderde woningen van Complex 507 zijn aan een opknapbeurt toe. Door slijtage en veroudering zijn de houten kozijnen en veel leidingen slecht. De woningen zijn ook niet geïsoleerd en worden in veel gevallen nog met gaskachels verwarmd”, vertelt senior project manager Martijn Broekman. “Voor dit complex zijn al jaren geleden plannen gemaakt om de woningen op te knappen en/of te slopen. Dit stuitte op veel weerstand van de bewoners, waarna de plannen voor onbepaalde duur opnieuw de koelkast ingingen. In 2009 werd de Toekomstclub 507 opgericht met als doel om de woningen te behouden en op te knappen, zonder sloop. Deze bewonersvereniging is ook de initiator van en de motor achter het onderzoek naar de mogelijkheden van zelfbeheer. In 2016 werd een nieuwe poging ondernomen om plannen te maken voor een grondige renovatie.”

Na drie jaar van voorbereidingen en testen keurde finaal bijna 83% van de huurders eind 2019 de plannen voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden goed.

Onderhouden en renoveren

Plegt-Vos en BOS installaties waren vanaf het begin actief betrokken bij de nieuwe plannen. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de bewonerscommissie werd het complete plan uitgewerkt. Na drie jaar van voorbereidingen en testen keurde finaal bijna 83% van de huurders eind 2019 de plannen voor onderhouds- en rrenovatiewerkzaamheden goed. Zo worden onder meer de keuken, badkamer en het toilet vervangen en alle leidingen vernieuwd. Metselwerk wordt hersteld en scheuren gerepareerd. Bovendien wordt aandacht besteed aan de energieprestaties. De vloer, het dak en de buitenwanden worden geïsoleerd en er worden ook beter geïsoleerde kozijnen gemonteerd. Alle woningen krijgen brandwerende plafonds en de oude gaskachels worden vervangen door radiatoren en een cv-ketel op gas.

“Begin april zijn de werken gestart en medio 2022 moeten alle woningen af zijn”, vult Broekman aan. “De 353 woningen worden blok per blok aangepakt. Tijdens de werken krijgen de bewoners een logeerwoning in het complex of net er buiten en hun inboedel blijft bij hun woning. Na het onderhoud en de renovatie moeten de woningen veel comfortabeler zijn en energielabel A dragen.”

Bewoners krijgen de woningen in zelfbeheer

Na dit renovatieproject draagt Bo-Ex de woningen over aan de bewoners voor zelfbeheer. Ook hiervoor is eind 2019 onder de bewoners draagvlak behaald. Het is de bedoeling dat er een zelfbeheerorganisatie komt, die het wooncomplex met de verschillende woonblokken en straten zelf zal onderhouden en beheren. “Er komt een centraal kantoor in de buurt waar bewoners terecht kunnen voor onderhoudsklachten en vragen over sociaal beheer. Ook wordt een buurtbeheerder aangesteld, die onderhoud, technische klachten en reparaties zal oplossen”, sluit Broekman af. “Deze manier van werken is nieuw in Nederland. Zelfbeheer creëert betrokkenheid bij de bewoners. Zij weten immers heel goed wat er nodig is om fijn te wonen.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Bo-Ex Utecht
Hoofdaannemer Plegt-Vos
Montage GB&O
Logistiek BMN

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%