Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
3 simpele ingrepen om de alsmaar stijgende energiekosten te beheersen
Global Wheel Lock en Eclipse dock shelters van Rite-Hite.

3 simpele ingrepen om de alsmaar stijgende energiekosten te beheersen

Volgens het NVM waren er in 2018 in Nederland 1.930 magazijnen met een totale oppervlakte van 31,3 miljoen vierkante meter. In de laatste jaren is dat volume alleen maar verder gestegen. De focus in de meeste magazijnen ligt op voorraadbeheer met extra aandacht om de bestellingen te picken en uit te leveren. De druk door het alsmaar stijgende aantal online bestellingen wordt alleen maar hoger, waardoor de kosten wel eens uit het oog worden verloren. Koeling, verlichting, oneindig veel rij- en hefbewegingen; er wordt voor een vermogen aan energie verbruikt.

Tegelijkertijd hebben we allemaal te maken met een ongekende stijging van de energieprijzen. De beheerders van onze magazijnen zullen vroeg of laat niet alleen de inkomstenkant moeten optimaliseren, maar ook resoluut plannen moeten ontwikkelen om het energieverbruik in te perken. Rite-Hite is niet alleen expert in het minimaliseren van de risico’s op het laadperron, maar ontwikkelt ook al jaren oplossingen voor een optimaal intern klimaat. Het bedrijf deelt drie aandachtspunten, waar veel winst behaald kan worden.

1. Zorg voor een maximale afdichting op het laadperron

Laden en lossen kunnen energieverslindende activiteiten worden als de dock shelters niet voldoende afdichten. De meeste dock shelters vangen een trailer langs de zijden, onder-  en bovenkant op, maar de hoeken blijven geheel of gedeeltelijk open. Of er zijn toch nog enkele kiertjes te zien. Optisch lijkt er niet veel aan de hand, maar onderzoeken tonen aan dat deze kleine openingen per laadperron jaarlijks een energieverlies ter waarde van tussen de € 1.400 en € 3.000 opleveren! Kies alleen daarom de allerbeste afdichtende dock shelters, zoals de Eclipse van Rite-Hite.

HVLS ventilatoren heffen de temperatuurverschillen op.

2. Kies voor ventilatoren die het destratificatieproces optimaliseren

Ongeacht het soort magazijn kunnen HVLS ventilatoren (met groot blad en lage snelheden) vele voordelen bieden. Ze verbruiken minder energie dan traditionele (snellere) ventilatoren, maar ze helpen vooral bij de destratificatie. Dit betekent dat ze een uniforme temperatuur in het hele magazijn creëren, door de warme lucht met de koele lucht te mengen. Het probleem is namelijk dat verwarmde lucht vooral naar het plafond stijgt, waardoor je medewerkers beneden in de koude werken. HVLS ventilatoren heffen die temperatuurverschillen weer op, zonder aan de verwarmingsknoppen te hoeven draaien. Zo kunnen ze het energieverbruik zelfs tot 30% verminderen.

3. Industriële deuren moeten vooral snelheid bieden

Niet alleen op het laadperron dragen deuren bij aan een goede klimaatbeheersing. Hef- en magazijntrucks rijden vaak van de ene hal naar de andere, waarbij snelloopdeuren voor een rappe doorgang moeten zorgen zonder temperatuurschommelingen te veroorzaken. Dat geldt met name in applicaties waarbij bepaalde zones gekoeld moeten worden, bijvoorbeeld in een foodomgeving. Elk deel van een seconde dat de deur eerder dicht is, levert energiebesparing op. 

Rite-Hite medewerkers kunnen een on-site onderzoek uitvoeren om te bepalen waar nog verbeteringen te realiseren zijn. Een minimale investering kan vaak een onverwachte meevaller opleveren!  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details