Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
3.640 kant-en-klare gevelelementen voor woontorens Cambridge Road Londen

3.640 kant-en-klare gevelelementen voor woontorens Cambridge Road Londen

Op Cambridge Road, in het oosten van Londen zijn in de zomer van 2019 twee imposante woontorens met in totaal 274 appartementen opgeleverd. De torens staan op een gemeenschappelijke plint en liggen direct naast de spoorlijn en metrostation Barking. Dit stelde niet alleen bijzondere (veiligheids)eisen aan de werkzaamheden, maar had ook gevolgen voor de gebouwschil, die isolerend én geluidswerend moest worden uitgevoerd. Vanwege de enorme brand in de Grenfell toren in 2017 werden bovendien zeer hoge brandeisen gesteld, waar de elementgevels van het Duitse Schüco uitstekend op inspelen.

In opdracht van aannemer NU Living – een onderdeel van Swan Housing Association – was Vorsselmans verantwoordelijk voor het ontwerp, de levering en de montage van de elementengevels. “NU Living had twee woontorens ontwikkeld en was op zoek naar een partnerbedrijf die de volledige gebouwschil voor zijn rekening kon nemen”, vertelt Mark Vorsselmans, Gedelegeerd Bestuurder bij Vorsselmans. “Hierbij moesten we niet alleen rekening houden met de locatie aan het spoor, maar ook met een korte doorlooptijd én een beperkte ruimte op de bouwplaats. Bovendien moesten de gevels zijn voorbereid op grote aantallen prefab balkons, die in een latere projectfase werden aangebracht. In combinatie met de hoge isolatie-, geluids- en brandeisen hebben wij samen met Schüco een elementengevel voorgesteld en uitgeëngineerd, met 3.640 kant-en-klare elementen. Na akkoord hebben we een speciale prefab productielijn ingericht. In onze productieruimte in Loenhout hebben 10-15 medewerkers circa 20 elementen per dag geproduceerd. Hierbij zijn alle elementen volledig beglaasd. Bovendien zijn enkele elementen voorzien van roosters, ramen, deuren en een metalen cassettebekleding of golvende staalplaat, voor een afwisselend gevelbeeld.”

In dit project is gekozen voor de Schüco Unitised gevelelementen waardoor – met behulp van één op maat gemaakte systeemoplossing – diverse details opgevangen konden worden.

 

Schüco Unitised gevel­elementen

In haar projecten maakt Vorsselmans veelvuldig gebruik van Schüco systemen. “Deze systemen voldoen aan de strengste kwaliteitseisen en bieden de beste garanties op een uitstekend eindresultaat”, aldus Vorsselmans. “Ons partnership met Schüco garandeert bovendien dat alle producten perfect op elkaar zijn afgestemd. Samen zoeken we continu naar innovaties en productoptimalisaties, om de prestaties van de gevelschil nog verder te verhogen en de montage te vergemakkelijken.”

In dit project is gekozen voor de Schüco Unitised gevelelementen waardoor – met behulp van één op maat gemaakte systeemoplossing – diverse details opgevangen konden worden. Denk bijvoorbeeld aan de doorbuiging van de vloeren, de hoekverdraaiingen en de diverse opengaande delen, zoals draaikiepramen en drempelloze terraspuien.

Optimale montage, conform de (veiligheids)normen

De gevelelementen zijn uitvoerig en succesvol getest in Bielefeld (D). Niet alleen op wind- en waterdichtheid, maar ook conform de Engelse CWCT Sequence A+B geveltesten. Vervolgens zijn alle elementen met vrachtwagens en per ferry naar Londen vervoerd. De montage vond plaats van augustus 2017 t/m december 2018 en is volledig steigerloos uitgevoerd. Door lokale montagepartijen, in een tempo van telkens één verdieping per blok per week. Vorsselmans stond in voor de projectbegeleiding. “Onze sitemanager was continu op het project aanwezig, om een optimale montage conform de strikte (veiligheids)normen te borgen”, aldus Vorsselmans. “Zodat niet onverhoopt elementen of materialen op de metro(lijnen) terecht konden komen.”

In Londen is nog altijd een enorm tekort aan woningen. Het project wordt dan ook gesteund met investeringen vanuit de ‘Barking Housing Zone’, een initiatief van de burgemeester van Londen om huisvesting betaalbaar te houden. De woontorens op Cambridge Road zijn de eerste hoogbouwprojecten in het Barking-district en zijn een aanzet om het district naar een hoger niveau te tillen, aldus Vorsselmans. “Als organisatie dragen wij hier graag aan bij. We hebben heel prettig met alle betrokken partijen samengewerkt. Waaronder met NU Living, die ons inmiddels twee nieuwe opdrachten heeft gegund: in Blackwall (Londen) en voor het eigen kantoor in Laindon, Basildon.”  


Wuustwezelseweg 95

B-2990 Loenhout

T +32 3 690 04 40

E info@vorsselmans.be

W www.vorsselmans.be 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details