Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Productinformatie

18.000 geanodiseerde wiebertjes geven Feringa Building cachet

De panelen worden aselect en dakpansgewijs op de verschillende gevels gemonteerd.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Aldowa

7 januari 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Vanaf 2023 zal Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dé nieuwe eyecatcher op de Zernike Campus zijn. De indrukwekkende nieuwbouw is door Ector Hoogstad Architecten vormgegeven als drie slim geschakelde V-vleugels. Voor de gevelafwerking is gekozen voor ca. 12.000 m2 kozijnen en vliesgevels, in combinatie met ca. 18.000 geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen in een karakteristieke wiebertjesvorm. De panelen worden in onderaanneming van Ballast Nedam geëngineerd en geproduceerd door Aldowa. Bovendien staat de marktleider in metalen en aluminiumcomposieten gevelbekleding in voor de montage.

Verspreid over de drie vleugels wordt ca. 13.000 m2 aan geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen aangebracht.

“Verspreid over de drie vleugels wordt ca. 13.000 m2 aan geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen aangebracht”, vertelt Martien Trouborst, projectmanager bij Aldowa. “Gekozen is voor panelen in vijf anodisatietinten (4x grijs en 1x champagne), die aselect en dakpansgewijs op de verschillende gevels gemonteerd worden. Per gevel hebben we in samenspraak met de architect de meest optimale maatvoering bepaald. Bovendien hebben we het ontwerp zichtbaar en voelbaar gemaakt in een mock-up. Na akkoord zijn we met de productie gestart.”

Elke wieber betreft een aluminiumcomposieten plaat die in de fabriek van Aldowa in Rotterdam zorgvuldig is gefreesd en gevouwen.

Elke wieber betreft een aluminiumcomposieten plaat die in de fabriek van Aldowa in Rotterdam zorgvuldig wordt gefreesd en gevouwen, aldus Trouborst. “In het werk worden de HSB-elementen en Primo beplating van de gevel door onze montagemensen voorzien van aluminium beugels en hoeklijnen, waarop de panelen worden vastgeschroefd. In november zijn we met de montagewerkzaamheden gestart.” Een uitdaging voor Aldowa is met name de omvang van het project, in combinatie met de hoge bouwsnelheid en soms lastige bereikbaarheid van de gevelvlakken. “Een goede afstemming is essentieel, waarin we tot op heden uitstekend kunnen voorzien. De komende maanden zullen de gevels steeds mooier worden.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details