05:38
02-11-2016

|

Zo’n twintig huurders hebben inmiddels hun intrek genomen in de nieuwbouw op het TU Delft Science Park Technopolis. Daarmee is ongeveer de helft van het pand bezet, vertelt Cees van Laren, directeur van opdrachtgever TDVG B.V.. “In de eerste plaats biedt de nieuwbouw onderdak aan startende bedrijven die tevens een laboratoriumbehoefte hebben. Daarnaast krijgen ook gestage doorgroeiers hier een plek, zodat in het bestaande gebouw weer ruimte vrijkomt voor startups.” De twee gebouwen verschillen vooral in opzet van elkaar, vertelt hij. “Waar het bestaande gebouw is ontwikkeld rondom een communitygedachte, met veel ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en ontmoetingen, is de nieuwbouw meer geënt op individualiteit. Het gebouw kent een strak ontwerp met drie verdiepingen voor kantoor- en laboratoriumcombinaties en drie kantoorverdiepingen. Voor de gemeenschappelijke ruimtes waaronder vergaderzalen, kunnen de huurders gebruikmaken van de faciliteiten in de bestaande bouw.”

Extra verdieping
Het project is aanbesteed als een Design & Build project, vertelt Van Laren. “In het Programma van Eisen hebben we niet alleen het minimum aantal kantoor- en laboratoriumruimtes voorgeschreven, maar ook de eisen waaraan de laboratoria en algemene voorzieningen moesten voldoen. Zoals de integratie van ML-II laboratoriumruimtes, waar ook met genetisch gemodificeerd materiaal en/of ziektekiemen gewerkt mag worden. Dit stelde hoge eisen aan het bouwkundige en installatietechnische deel.”

De opdracht werd uiteindelijk gegund aan bouwkundig aannemer Cordeel, die samen met het ontwerpteam een bijzondere vloerconstructie bedacht. “We hebben de kanaalplaatvloeren uit elkaar gelegd, zodat in de vloer ruimte ontstond om de installaties weg te werken”, vertelt tendermanager Mohamed Boulghalegh. “Door de minimale verdiepingshoogte hebben we een extra verdieping weten te realiseren, waardoor YES!Delft Labs nu zes in plaats van vijf verdiepingen telt. Dankzij deze extra verdieping hebben we de voorgeschreven meters kantoor- en laboratoriumruimtes ruimschoots gehaald binnen de toegestane bouwhoogte. Ons ontwerp was daarnaast de beste oplossing voor toekomstige uitbreiding van het gebouw, met een minimale overlast voor de gebruikers.”

Licht en transparant
De nieuwbouw kenmerkt zich door een strak design, vertelt projectleider Bastiaan van Dijk. “De gevel is opgebouwd uit borstweringselementen die tussen de staalkolommen zijn gehangen. Tevens zijn hier hoeklijnen opgenomen, waaraan de vloerconstructie is bevestigd. Daarnaast zijn aan de borstweringselementen – door middel van hoeklijnen – de stelkozijnen voor de aluminium kozijnen gemonteerd. Rondom zijn de kozijnen afgewerkt met sandwichpanelen. Zowel de onder- als bovendorpel van de kozijnen vallen weg achter aluminium composiet panelen, die de esthetische schil van het gebouw vormen. De hoge ramen, in combinatie met de 2,70 meter hoge deuren en 3,15 meter hoge plafonds dragen bij aan een optimaal werkklimaat.”

Voor de verlichting in het gebouw is gekozen voor duurzame T5-verlichting, vertelt Marco van Dongen, projectleider bij E-installateur Steegman Elektrotechniek. “In de kantoorruimtes zijn alle armaturen voorzien van aanwezigheidsmelders, zodat nergens onnodig verlichting brandt. Deze aanwezigheidsmelders zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. In de laboratoriumruimtes is de verlichting afgeschermd in een frame om hinderlijk oplichten van de armaturen te voorkomen.”

Flexibel
Naast de verlichtingsinstallaties was Steegman Elektrotechniek verantwoordelijk voor onder andere de voedingen, verdeelkasten en kracht-, intercom- en inbraakbeveiligingsinstallaties in de nieuwbouw, evenals voor de brandmeld- en data-installaties, waarbij de laatste twee installaties aan de bestaande installaties van YES!Delft zijn gekoppeld. “De installaties op de kantoor-laboratoriumverdiepingen zijn flexibel ontworpen, conform het Programma van Eisen”, vertelt Van Dongen. In de toekomst kunnen indelingen eenvoudig worden gewijzigd, wanneer een huurder dit wenst. Hiervoor hebben we stramienen van 3,60 bij 7,20 m¹ aangehouden.” ›

Wijzigingen
Naast de technische specificaties stond in het Programma van Eisen ook voorgeschreven dat in iedere laboratoriumruimte minimaal één zuurkast en één labtafel voorzien moesten worden, vertelt Van Laren. “Omdat we er vanuit gingen dat dit een standaard labinrichting betrof. Echter bleken de eerste huurders die zich meldden al zeer afwijkende eisen te hebben. Daarom hebben we alle laboratoria op maat moeten aanpassen. Zowel installatietechnisch als bouwkundig, waarbij we het bouwkundige deel grotendeels in eigen regie hebben uitgevoerd.”

Waar vooral niet op gerekend was, vertelt hij, is dat een groot deel van de huurders chemische laboratoriumgebruikers betreft. “Zij gebruiken veel meer zuurkasten dan die ene kast die wij hadden voorzien. Om te zorgen dat ook bij uitbreiding voldoende luchtverversing plaatsvindt, is de luchtbehandelingsinstallatie anders gedimensioneerd. Daarnaast zijn er extra voedingen geplaatst en is het beschikbare vermogen aangepast.” Om aan de ML-II eisen te voldoen, zijn in de afwerking van de laboratoriumruimten uitsluitend afneembare materialen toegepast.

Hoog bouwtempo
Enkele maanden na de oplevering kijken Van Laren, Van Dongen en Van Dijk terug op een geslaagd, maar ook uitdagend project. Waar volgens Van Laren de grootste uitdaging zat in het op maat opleveren van de laboratoriumruimten, noemen Van Dongen en Van Dijk het hoge bouwtempo. “In juni 2015 zijn we gestart met de bouw. Tien maanden later al hebben we het project opgeleverd”, vertelt Van Dijk. “Om deze deadline te halen, was geen sinecure. Maar dankzij een goede voorbereiding, een goede samenwerking op de bouwplaats en een maximale inzet van onze bouwers zijn we hier goed in geslaagd. In slechts twaalf weken tijd hebben we de complete staalconstructie opgetrokken, inclusief alle vloeren. Daar zijn we best trots op.” Van Dongen: “Wij hebben zoveel mogelijk installaties geprefabriceerd en stekerbaar op de bouw aangeleverd, om geen vertragingen op te lopen. Om faalkosten en clashes met de werktuigbouwkundige installaties te voorkomen, hebben we in de ontwerpfase alle installaties uitgewerkt in BIM.” ❚

TitleExtra
Delft

YES!Delft Labs

credits

Tekst | Lieke van Zuilekom Beeld | R. Reedeker, www.r2online.nl

summary

Vanwege het succes van startup-broedplaats YES!Delft en de behoefte aan laboratoriumruimte voor technologische startups in de regio is op 8 september YES!Delft Labs officieel geopend. Naast hoogwaardige kantoorruimte biedt de nieuwbouw laboratoriumruimte voor onderzoek op ML2-niveau, plus een ‘shared facility lab’ voor gemeenschappelijk gebruik. Op de begane grond is de nieuwbouw middels een droogloop gekoppeld aan het huidige YES!Delft gebouw waardoor algemene voorzieningen gedeeld kunnen worden. Het incubatorgebouw voor de campus in Delft is gerealiseerd volgens de richtlijnen van duurzaamheidsfactor BREEAM ‘Very Good***’.

Bouwinfo

Bouwinfo
Opdrachtgever TDVG B.V.
Hoofdaannemer Cordeel Nederland B.V.
Architect cepezed architecten
Constructeur IMd Raadgevende Ingenieurs
Bouwfysica & BREEAM DGMR Adviseurs
Installatieadviseur Deerns
E-installaties Steegman Elektrotechniek
W-installaties A. de Jong Installatietechniek

Projectinfo

Profielen voor gebogen glaspartijen van formaat
De stijlvolle uitstraling van Rokin 21-49 wordt voornamelijk bepaald door de gevelafwerking. De enorme gevel is bijna geheel van glas. Leverancier en uitvoerder van de gevel is JM van Delft & zn.

De profielen voor de pui van Rokin 21-49 ontwikkelt JM van Delft & zn in samenwerking met Schucö. “Deze profielen worden de dragers van de glaspartijen met afmetingen die reiken tot 5m x 3m”, vertelt Tim Merewood, projectleider van gevelspecialist JM van Delft. “Het glas is ook nog regelmatig gebogen; dat heeft veel engineering gevraagd. Een bijkomende uitdaging is het feit dat de profielen én glaspartijen moeten worden gemonteerd in hartje Amsterdam.”

JM van Delft is gespecialiseerd in dit soort maatwerk. Ook de aluminium ramen, deuren, gevels, bronzen gevelplaten, het zetwerk en de lamellen in het glas zijn klantspecifiek geproduceerd. Voor de montage heeft JM van Delft een team van VCA-gecertificeerde vakmensen in huis. “Dit werk moet je liggen”, zegt Merewood hierover. “Je werkt op hoogte, het is precies werk en het is spannend. Dat kun je maar beter overlaten aan mensen die er plezier in hebben.”

Projectinfo

Franse vlechthoek
Op de plek waar eens het Fortis-bankgebouw aan het Rokin in Amsterdam stond, wordt nu de laatste hand gelegd aan twee warenhuispanden. Panden met een fraaie uitstraling, waarbij het pand van Marks & Spencer is voorzien van een leibedekking. Die werd aangebracht door Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel BV. Daarbij werd een beroep gedaan op hun ambachtelijke kunde en kennis, vertelt Rob van Boxtel.

“Het is een dak met verschillende dakhellingen (75 en 60 graden). De architect had in zijn ontwerp echter aangegeven dat de horizontale band er optisch gelijk uit moest zien. Verder was het zijn wens dat er een Franse vlechthoek zou worden toegepast. Dat is een hoekkeperafwerking voor daken met gelijke dakhelling, een specifieke techniek die lang niet iedereen beheerst. Dat moet je van te voren secuur doormeten. Wij hebben het vakmanschap in huis om dat goed uit te voeren.”

Het werk vond plaats op wat Van Boxtel een ‘lastige locatie’ noemt. “Je zit daar op één van de drukste plekken van Amsterdam. Aanvoeren van materiaal moest voor zes uur ’s ochtends gebeuren. volgens een strak schema. En op van tevoren vastgelegde dagen. Ben je er dan niet, dan heb je pech gehad. Maar ja, dat hoort erbij als je aan de slag gaat in de Amsterdamse binnenstad.”

Projectinfo

Ronde kapconstructie ‘in alle opzichten co-makership’
De afdichting van de ronde kapconstructie van Rokin 49 is in een vroegtijdig stadium bij gevelbouwers Octatube en Aldowa terechtgekomen. Terwijl Buiting de staalconstructie fabriceerde, werden in de werkplaats van Octatube alle 423 sluitende panelen samengesteld. De sandwichpanelen – verder voorzien van PIR-isolatie – bestaan aan de buitenzijde uit RVS en aan de binnenzijde uit aluminium en zijn door Aldowa geëngineerd, geproduceerd en gecoat.

De ronde, ruitvormige kozijnelementen zijn aan de onderzijde van de dakopbouw voorzien van warm gebogen isolatieglas. Naarmate de panelen zich hoger in de kapconstructie bevinden worden de glaspanelen steeds kleiner, totdat de elementen alleen nog bestaan uit een sandwichpaneel van RVS, zorgvuldig op maat gebracht isolatiemateriaal en aluminium. “Zo ontstond een uniek gevelproduct in 24 varianten; in alle opzichten een voorbeeld van co-makership”, zegt Aldowa’s mede-eigenaar Alwin Versluis.

Aldowa gaat in projecten als ‘Rokin’ uit van risicodragend partnerschap, “met zelfsturende teams die puur op het eindresultaat zijn gericht”, aldus Versluis. “Het gaat erom dat wij als co-makers een modus vinden voor de wensen van opdrachtgever en architect. Wat getekend is in 3D BIM moet ook waargemaakt worden, en dan telt elk detail. De maattoleranties bijvoorbeeld waren hier zeer laag. In elk onderdeel van het proces, van het eerste ontwerp, via de samenstelling van de panelen tot de montagemethode, zitten wij als co-makers om tafel en vragen wij ons af wat er verbeterd kan worden. Met Octatube hebben wij deze vorm van co-makership al in diverse projecten bewezen.” Aldowa verzorgt tevens de engineering en productie van de aluminium kopgevelbeplating.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

Transformatie Corneliusflat ROOSENDAALdivid