Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
125 bomen voor de Trudo Toren. Ieder seizoen een ander beeld

125 bomen voor de Trudo Toren. Ieder seizoen een ander beeld

125 bomen langs de gevel van een woontoren planten, werd in Nederland nog niet eerder gedaan. Daarom was het zaak om alles vooraf goed voor te bereiden en de juiste boomsoorten te kiezen. Van den Berk deed dit in overleg met Du Pré groenprojecten en landschapsdesigner Laura Gatti. De bomen moeten bestand zijn tegen de omstandigheden die rondom de toren gelden, zoals trekwinden en andere weersinvloeden.

In 2018 brachten architect Stefano Boeri en opdrachtgever Trudo een bezoek aan Van den Berk Boomkwekerijen om te zien hoe de bomen op air-pots werden geplaatst.

Er is ook gekeken naar diversiteit in bladkleur en bladvorm en gekozen voor een sterk assortiment bomen, wat ieder seizoen een ander, aantrekkelijk beeld laat zien. “De bomen hebben rood als gemeenschappelijk thema, bijvoorbeeld omdat ze roodbladig zijn of een rode bloesem of bes krijgen”, vertelt Brenda Swinkels, hoofd verkoop bij Van den Berk. Het is een knipoog naar de kleur van het logo van de stad Eindhoven.

Door de bomen vooraf op air-pots te zetten, kregen ze stevige kluiten vol haarwortels.

Inmiddels zijn alle bomen met telescoopkranen in de bakken langs de gevel geplaatst, maar de voorbereidingen begonnen al drie jaar geleden. Er werd een testomgeving gecreëerd om te kijken welke substraten het meest geschikt waren en hoe het beste water kon worden gegeven. Swinkels: “De bomen zijn vooraf op air-pots gezet om stevige kluiten te kweken vol met haarwortels. De bomen krijgen dan geen shock meer op het moment dat ze verplant worden. Het planten van bomen in air-pots kan ook het hele jaar door gebeuren. We konden dus rekening houden met de fasering van het gebouw.”   

De voorbereidingen duurden drie jaar, voordat de bomen langs de gevel geplaatst konden worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details