Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
120 NOM-woningen Gorteslootbuurt | Landsmeer

120 NOM-woningen Gorteslootbuurt | Landsmeer

Overstap naar nieuwe installaties gebeurt met één druk op de knop

In de Gorteslootbuurt in Landsmeer worden 120 woningen gasloos gemaakt. Dat vraagt om nieuwe installaties en een ‘lekkere warme jas’. Deze laatste geeft de woningen bovendien weer een eigentijdse uitstraling. Aan de binnenzijde worden – waar nodig – de sanitaire voorzieningen vernieuwd. In een tijdsbestek van vier tot vijf weken krijgen de bewoners een totaal vernieuwde, geïsoleerde woning.

De 120 woningen van Eigen Haard in de Gorteslootbuurt liggen aan de Violierweg, Zwanebloemweg, Riethalmweg en Weegbreesingel in Landsmeer. De transformatie naar Nul-op-de-Meter (‘NOM’) maakt de woningen energiezuinig en gasloos. Met behulp van zonnepanelen, een warmtepomp en een warmteterugwininstallatie worden de woningen volledig elektrisch. Naast deze maatregelen krijgen de woningen een goed geïsoleerde buitenschil. 

Een omvangrijke uitdaging
BAM Wonen bereidde zich tot in detail voor op deze omvangrijke klus. Maar tot haar verrassing deden zich tijdens de uitvoering meerdere extra werkzaamheden voor. “De omvang van de grondvervuiling in de wijk bleek groter dan vooraf onderzocht”, vertelt Ruben Buist, werkvoorbereider van BAM Wonen. “De vloeren op de begane grond bleken slechter dan we aanvankelijk konden inschatten en onderzoeken, waardoor de opdrachtgever besloot om alle houten beganegrondvloeren te vervangen door nieuwe geïsoleerde vloeren. Bovendien moest het betonnen deel van de begane grond worden ondersteund door een stalen constructie. Door deze extra werkzaamheden is de klus nog groter geworden.”

Energiemodule
Om de overstap van gas naar elektra soepel te laten verlopen, plaatst BAM Wonen tegen de gevel van de woningen een energiemodule, waarna de nieuwe installaties het werk nog dezelfde dag kunnen overnemen. Vanaf dat moment kan de gaskraan dicht. “Daar doe je het voor”, vindt Buist.

De asbestsanering werd uitgevoerd door een co-maker. “Binnen BAM spreken we niet van ‘onderaannemers’, maar van ‘co-makers’”, vertelt Buist. “Het zijn vaste samenwerkingspartners die in elk werk meedraaien en zo ook meegroeien. Door hen binnen de club te houden, gaat opgedane kennis niet verloren. Asbestsanering is overigens een bijzonder schouwspel. De mannen werken met witte overalls en filters in een afgezet gebied. Dat maakt indruk.”

Gorteslootbuurt

BIM
De nieuwe gevelpanelen worden geprefabriceerd met behulp van BIM (Building Information Modelling). De gevel wordt digitaal gescand, waardoor een nauwkeurige opname ontstaat in 3D. Dankzij deze techniek worden de gevelelementen op de mm nauwkeurig aangeleverd en kunnen ze in hoog tempo worden gemonteerd. Door het plaatsen van de gevelpanelen zien de woningen er aan de buitenzijde totaal anders uit. Aan de binnenzijde worden keuken, toilet en badkamer gerenoveerd, als deze hieraan toe zijn.

Aandachtspunten
Buist: “Tussen al deze bouwactiviteiten door is er een aantal factoren waar we extra aandacht aan besteden. Op de eerste plaats staan de bewoners en hun veiligheid. Zij verdienen een goede communicatie en moeten weten wat hen te wachten staat. Opdrachtgever Eigen Haard is nauw betrokken bij het bouwproces en de bewonerscommunicatie en organiseert de compleet ingerichte logeerwoningen. We renoveren de woningen in hoog tempo en in bewoonde staat. De bewoners moeten te allen tijde veilig hun woning kunnen bereiken. Alleen bij asbestsanering moeten ze uit hun woning zijn. Het werkgebied moet afgezet zijn met hekken en afvalcontainers moeten afgesloten zijn. Deze factoren tezamen maken zo’n project intensief. Zo blijven we ons ontwikkelen en de processen optimaliseren.”

Gorteslootbuurt

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details