Gorteslootbuurt
01:46
12-04-2019

120 NOM-woningen Gorteslootbuurt | Landsmeer

Overstap naar nieuwe installaties gebeurt met één druk op de knop

In de Gorteslootbuurt in Landsmeer worden 120 woningen gasloos gemaakt. Dat vraagt om nieuwe installaties en een ‘lekkere warme jas’. Deze laatste geeft de woningen bovendien weer een eigentijdse uitstraling. Aan de binnenzijde worden – waar nodig – de sanitaire voorzieningen vernieuwd. In een tijdsbestek van vier tot vijf weken krijgen de bewoners een totaal vernieuwde, geïsoleerde woning.

De 120 woningen van Eigen Haard in de Gorteslootbuurt liggen aan de Violierweg, Zwanebloemweg, Riethalmweg en Weegbreesingel in Landsmeer. De transformatie naar Nul-op-de-Meter (‘NOM’) maakt de woningen energiezuinig en gasloos. Met

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: BAM Wonen
Projectinfo

Just-in-time stalen balken plaatsen
Om de nieuwe spouwmuur te funderen, brengt Kramer Staaltechniek stalen balken aan. Zij plaatst de balken aan de voor- en achterzijde van de woningen in de grond over een lengte van 5 meter. De uiteinden van de balken worden op de metselwerkpenanten gelegd, die op de erfgrens gesitueerd zijn.

“Het produceren en plaatsen van stalen balken is bij ons aan de orde van de dag”, vertelt Marvin van Duffelen, projectleider van Kramer Staaltechniek. “We kopen de balken op maat in en assembleren ze zelf. We voorzien de balken van bevestigingslippen, laten ze thermisch verzinken en poedercoaten en leveren ze af op de plaats van bestemming. De uitdaging van dit project zit in de timing. BAM werkt in de Gortesloot in een tempo van zeven woningen per week. Dan kunnen wij niet anders dan dit tempo volgen en de balken just-in-time aanleveren, terwijl we in werkelijkheid meerdere balken per dag zouden kunnen plaatsen.”


Geprefabriceerde kozijnen beperken de overlast
Een ingreep met grote impact voor de bewoners is de vervanging van de kozijnen. Om die reden worden de kunststof kozijnen zoveel mogelijk geprefabriceerd. Alles wat van tevoren in de fabriek kan worden geregeld, beperkt immers de overlast voor de bewoners. Deze taak neemt Kumij op zich, één van de co-makers van BAM Wonen.

“In onze moderne, geautomatiseerde fabriek in Groningen hebben wij de kunststof kozijnen geproduceerd”, vertelt Henk van der Vliet, hoofd Verkoop van Kumij. “We hebben deze al in de fabriek beglaasd met triple glas en het hang- en sluitwerk erop aangebracht. Vervolgens hebben we onze producten getransporteerd naar houtindustrie Stam & Landman in Heerhugowaard. Deze heeft de houten frames geproduceerd en vervolgens de kozijnen inclusief deuren geassembleerd in de sparingen van de houtskeletbouwelementen.” 

Minimale overlast
Dankzij dit uitgebreide traject van prefabricage wordt de overlast voor de bewoners sterk verminderd. Maar de aanpak biedt meer voordelen. Van der Vliet: “We hebben hier te maken met NOM-woningen; de woningen moeten van het gas af. Met deze aanpak gaan de isolatie en het comfort met sprongen vooruit. Met de houtskeletbouwgevels inclusief de geprefabriceerde kozijnen worden de woningen als het ware in één beweging geheel ingepakt.”

Gorteslootbuurt

Vroeg betrokken
Waar Kumij in de regel veel montagewerk uitvoert op de bouw, vraagt nu het leveringsschema haar volle aandacht. Volgens een strak schema – in een tempo van zeven woningen per week – levert zij de volledig geprefabriceerde kozijnen af. Zo bevoorraadt zij stuk-voor-stuk de 120 woningen in de Gorteslootbuurt. “Als co-maker waren we al vroeg betrokken bij het project”, vertelt Van der Vliet. “Vanaf het eerste moment hebben we meegedacht over de beste oplossingen. Zo bouwen we samen met het hele team ervaring op in stroomversnellingsprojecten. Een grote geruststelling voor BAM. Deze is – in een tijd waarin de bouw optimaal floreert – verzekerd van vaste partners en de tijdige levering van bouwmaterialen. Voor alle partijen verhoogt dit de efficiency en het belangrijkste: het vermindert de overlast voor bewoners en vergroot hun wooncomfort. Een win-winsituatie dus.”


Begane grondvloeren met hoge isolatiewaarden
Een belangrijk onderdeel van de renovatie van de 120 woningen in Landsmeer is de begane grondvloer. Deze moet passen in het NOM-plaatje. Hij moet duurzaam zijn, hoge isolatiewaarden hebben en optimaal luchtdicht zijn. Dit brengt BAM Wonen bij Compofloor.

Compofloor is een constructief cassette-vloersysteem, opgebouwd uit een innovatief composiet en isolatiemateriaal. Het vloersysteem is eenvoudig te leggen, waardoor een ongeïsoleerde, tochtige of verrotte balklaag in één dag vervangen kan worden. De Compofloor is onderhoudsvrij, biedt een hoog wooncomfort en is geschikt voor elke mogelijke afwerkvloer. “Van de 120 NOM-woningen in Landsmeer hebben we nu 15 woningen voorzien van de Compofloor”, vertelt Cas Blokker, mede-eigenaar van Compofloor. “Omdat de vloeren volledig zijn geprefabriceerd, gaat het leggen razendsnel en heeft de bewoner aan het einde van de dag weer een warme, comfortabele vloer.” 

De Compofloor is geheel ontwikkeld binnen het team van Compofloor. Tien jaar zochten de drie ondernemers van de firma naar de vloer die volledig past in deze tijd. Sinds 2016 is de vloer voldoende getest en klaar voor de markt. “NOM is de trend. Het voelt goed om daar op onze manier een bijdrage aan te leveren en erkend te worden door mooie partijen als BAM Wonen.”

Gorteslootbuurt

Stedenbouw partners

BerckelboschKolpingbuurt