Gorteslootbuurt
01:44
04-07-2019

120 NOM-woningen Gorteslootbuurt | Landsmeer

In de Gorteslootbuurt in Landsmeer worden 120 woningen gasloos gemaakt. Dat vraagt om nieuwe installaties en een ‘lekkere warme jas’. Deze laatste geeft de woningen bovendien weer een eigentijdse uitstraling. Aan de binnenzijde worden – waar nodig – de sanitaire voorzieningen vernieuwd. In een tijdsbestek van vier tot vijf weken krijgen de bewoners een totaal vernieuwde, geïsoleerde woning.

De 120 woningen van Eigen Haard in de Gorteslootbuurt liggen aan de Violierweg, Zwanebloemweg, Riethalmweg en Weegbreesingel in Landsmeer. De transformatie naar Nul-op-de-Meter (‘NOM’) maakt de woningen energiezuinig en gasloos. Met behulp van zonnepanelen, een warmtepomp en een warmteterugwininstallatie worden de woningen volledig elektrisch. Naast deze maatregelen krijgen de woningen een goed geïsoleerde buitenschil. 

Een omvangrijke uitdaging
BAM Wonen bereidde zich tot in detail voor op deze omvangrijke klus. Maar tot haar verrassing deden zich tijdens de uitvoering meerdere extra werkzaamheden voor. “De omvang van de grondvervuiling in de wijk bleek groter dan vooraf onderzocht”, vertelt Ruben Buist, werkvoorbereider van BAM Wonen. “De vloeren op de begane grond bleken slechter dan we aanvankelijk konden inschatten en onderzoeken, waardoor de opdrachtgever besloot om alle houten beganegrondvloeren te vervangen door nieuwe geïsoleerde vloeren. Bovendien moest het betonnen deel van de begane grond worden ondersteund door een stalen constructie. Door deze extra werkzaamheden is de klus nog groter geworden.”

Gorteslootbuurt

Energiemodule
Om de overstap van gas naar elektra soepel te laten verlopen, plaatst BAM Wonen tegen de gevel van de woningen een energiemodule, waarna de nieuwe installaties het werk nog dezelfde dag kunnen overnemen. Vanaf dat moment kan de gaskraan dicht. “Daar doe je het voor”, vindt Buist.

De asbestsanering werd uitgevoerd door een co-maker. “Binnen BAM spreken we niet van ‘onderaannemers’, maar van ‘co-makers’”, vertelt Buist. “Het zijn vaste samenwerkingspartners die in elk werk meedraaien en zo ook meegroeien. Door hen binnen de club te houden, gaat opgedane kennis niet verloren. Asbestsanering is overigens een bijzonder schouwspel. De mannen werken met witte overalls en filters in een afgezet gebied. Dat maakt indruk.”

Gorteslootbuurt

BIM
De nieuwe gevelpanelen worden geprefabriceerd met behulp van BIM (Building Information Modelling). De gevel wordt digitaal gescand, waardoor een nauwkeurige opname ontstaat in 3D. Dankzij deze techniek worden de gevelelementen op de mm nauwkeurig aangeleverd en kunnen ze in hoog tempo worden gemonteerd.   

Door het plaatsen van de gevelpanelen zien de woningen er aan de buitenzijde totaal anders uit. Aan de binnenzijde worden keuken, toilet en badkamer gerenoveerd, als deze hieraan toe zijn.

Aandachtspunten
Buist: “Tussen al deze bouwactiviteiten door is er een aantal factoren waar we extra aandacht aan besteden. Op de eerste plaats staan de bewoners en hun veiligheid. Zij verdienen een goede communicatie en moeten weten wat hen te wachten staat. Opdrachtgever Eigen Haard is nauw betrokken bij het bouwproces en de bewonerscommunicatie en organiseert de compleet ingerichte logeerwoningen. We renoveren de woningen in hoog tempo en in bewoonde staat. De bewoners moeten te allen tijde veilig hun woning kunnen bereiken. Alleen bij de asbestsanering moeten ze uit hun woning zijn. Het werkgebied moet afgezet zijn met hekken en afvalcontainers moeten afgesloten zijn. Deze factoren tezamen maken zo’n project intensief. Zo blijven we ons ontwikkelen en de processen optimaliseren.”

Gorteslootbuurt

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: BAM Wonen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Hoogwaardig geïsoleerde dakconstructie

De NOM-woningen in Landsmeer krijgen een nieuwe, lichte dakconstructie. De asbest-golfbeplating wordt vervangen door het innovatieve daksysteem van Kingspan met QuadCore™-isolatie. 

“Dit daksysteem heeft een hoogwaardige isolatie”, vertelt Edwin van Rooden, adjunct-directeur van  Acoma en projectleider van dit project. “Hierdoor wordt een flinke stap gezet in de richting van Nul-op-de-Meter. Het is bovendien voorzien van een gootsysteem met huisvesting voor vleermuizen en huismussen.” 

Op dit moment is Acoma gevorderd tot blok 11 van de 17. Van de huizen waar zij actief is, verhuizen de bewoners tijdelijk naar een logeeradres. “We hebben meerdere van dit soort projecten uitgevoerd en zijn er aardig geroutineerd in geworden. De uitdaging zit in de ruimte. Met de beperkte ruimte voor materieel, levert Kingspan de materialen steeds aan per blok. Pas als die verwerkt zijn, is er weer ruimte voor de volgende levering.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Eigen Haard, Amsterdam
Constructeur BAM Advies en Engineering, Bunnik
Architect en uitvoerder BAM Wonen – Renovatie Concepten
Installateur BAM Bouw en Techniek – Modulair Ontwikkelen en Bouwen
Bouwperiode oktober 2018 – juli 2019

Schipper KozijnenVlasman b.v.