In Delft wordt kantoorgebouw Torenhove – de op twee na hoogste toren in Delft – getransformeerd tot appartementengebouw. De toren is eerst aan de binnen- en buitenzijde gestript. Wat er nu voor terugkomt, is een luxe appartementengebouw met prachtig uitzicht over de Prinsenstad.
De transformatie van het Delftse kantoorgebouw Torenhoven gebeurt in twee fasen. De eerste fase – verdieping 1 tot en met 9 – is inmiddels afgerond. De tweede fase – verdieping 10 tot en met 22 – vindt nu plaats. Daarna vaart het complex verder onder de naam ‘Delft Hoog’ en heeft het gedateerde kantoorgebouw plaats gemaakt voor 106 luxe appartementen.
Fase 2 gebeurt in bewoonde staat en dat vraagt extra zorg van aannemer De Nieuwe Norm. Zij moet de wegen van het bouwpersoneel en de bewoners van de onderste negen bouwlagen scheiden. Met de juiste ingrepen moeten beide partijen zich veilig in en rondom het gebouw kunnen verplaatsen. Daarnaast moet het leven draaglijk blijven. Daarom vinden sloop- en boorwerkzaamheden niet plaats in de vroege ochtenduren. “Je begrijpt dat dit vraagt om een zorgvuldige logistieke planning”, vertelt Marco Reidel, technisch directeur van De Nieuwe Norm.
Rondom het appartementengebouw is de ruimte beperkt. Er is plaats voor een torenkraan, maar de ruimte voor de inrichting van een bouwplaats of opslag ontbreekt. Voor De Nieuwe Norm is dit geen uitzonderingssituatie; zij is gespecialiseerd in binnenstedelijke bouwprojecten. Reidel: “Hierdoor hebben we al voor veel situaties een oplossing bedacht. Zo is de kraan extra beveiligd en is de draaibeweging beperkt. De levering van materialen vindt uitsluitend just-in-time plaats.”
Waar bouwterreinen in de regel worden gemarkeerd door hekken en schreeuwende reclames, is het bouwterrein van Delft Hoog begrensd door een vriendelijke hederahaag. “Dat was een verzoek van de opdrachtgever”, bekent Reidel ruiterlijk. “Maar die houden we erin. Het project heeft hierdoor een eigen gezicht en wij krijgen er veel complimentjes op!”
Een lastige opgave blijkt de koppeling van de 100 meter hoge torenkraan aan het gebouw, om deze te stabiliseren. “Hiervoor hebben we op de 13e verdieping ruim dertig ton staal rondom de kern van het gebouw gelegd”, vertelt Reidel. “Werken op deze grote hoogte vraagt trouwens altijd grote zorgvuldigheid; het is risicovol. Geprefabriceerde HSB-elementen en glaspartijen vangen veel wind. Daarbij willen we de appartementen zo snel mogelijk weer wind- en waterdicht hebben. Het wisselen van de oude en nieuwe kozijnen gebeurt daarom op één dag. Op deze dagen worden op de begane grond verkeersregelaars ingezet en is de kraan voorzien van extra hijsvoorzieningen.”
Om de bewoners en winkeliers op de hoogte te houden van de voortgang van het werk, heeft De Nieuwe Norm in de lifthal een projectiescherm geplaatst. Hierop kan eenieder volgen wanneer en wat voor soort overlast hij kan verwachten. “Dat werkt uitstekend. In de centrale hal organiseren we ook regelmatig bijeenkomsten met een drankje en een hapje om de belangrijke bouwzaken uit te wisselen. Tot nu toe lijkt iedereen ermee te kunnen leven.”