photo-2020-02-03-13-57-21-kopieren

In de hoogbouw worden een stoomturbine en een generator geïnstalleerd.

01:29
19-05-2020

100% recycling van gebruikt teerhoudend asfalt

Thermisch reinigingsproces resulteert in schoon zand, grind en vulstof

In het Rotterdamse havengebied – Vondelingenplaat – verrijst op dit moment een nieuwe thermische reinigingsinstallatie. In deze installatie wordt oud teerhoudend asfalt, voornamelijk afkomstig van wegen in Nederland en de omliggende landen, volledig omgezet in primaire grondstoffen, elektriciteit en warmte. De manier waarop dit gebeurt, is uniek in de wereld.

Het turbinegebouw van de thermische reinigingsinstallatie in Rotterdam bestaat uit twee volumes; een hoogbouw en een laagbouw. In de laagbouw wordt straks de controlekamer ingericht met computers die het reinigingsproces en de turbine gaan aansturen. Hier staan bovendien zeven transformatoren opgesteld. In de hoogbouw worden een stoomturbine en een grote generator geïnstalleerd.

Thermisch reinigen

Het recyclen van het asfalt gebeurt in een ronddraaiende trommeloven bij een temperatuur van circa 1.000°C. Door deze hoge temperatuur worden alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen volledig verbrand. Dit thermische reinigingsproces resulteert in schoon zand, grind en vulstof, klaar voor hergebruik. De energie uit de hete gassen worden teruggewonnen in de vorm van stoom en via een stoomturbine omgezet in elektriciteit. Dankzij deze innovatieve aanpak wordt per jaar zo’n 210.000 megawatt uur aan elektriciteit opgewekt. Met deze hoeveelheid kunnen circa 50.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

photo-2019-11-29-15-00-33-kopieren

Fase 2 is in volle gang.

 

Samenwerking tussen opdracht­gevers en opdrachtnemers

Middelwateringbouw is actief in het laag- en hoogbouwgedeelte. Het laagbouwgedeelte bestaat uit traforuimtes, een controlekamer en kantoorfaciliteiten. De hoogbouw bestaat uit de turbineruimte. De turbine vraagt om een zware, betonnen fundatie die is gerealiseerd door GMB Haven & Industrie; de schil is opgebouwd uit een staalconstructie, bekleed met sandwichpanelen en metselwerk. “Het voelt goed om de uitvoering als bouwteam ter hand te nemen”, vertelt John van Rees, projectleider van Middelwateringbouw. “Het gaat hier om een zeer complex project waarin de allernieuwste technieken worden toegepast. Voor het bouwkundige gedeelte werken we samen met onze opdrachtgever GMB Haven & Industrie. Het is kenmerkend voor dit project dat opdrachtgevers en opdrachtnemers hun krachten bundelen om de beste oplossingen te bedenken.”

Krappe bouwplaats

Behalve de innovatieve uitdagingen heeft Middelwateringbouw te maken met de meer reguliere uitdagingen. Zo wordt het turbinegebouw gerealiseerd op een krappe bouwplaats, waar zij niet als enige actief is. Middelwateringbouw realiseert één bouwdeel, terwijl de gehele ‘plant’ bestaat uit meerdere bouwdelen met verschillende contractors. Kranen, vrachtwagens en niet minder dan 150 vakmensen bewegen zich dagelijks over de gehele bouwplaats om hun bijdrage te leveren. Dat vraagt om een zorgvuldige logistieke planning. “Alles moet just-in-time geleverd worden”, vertelt Van Rees. “Verder werken we in verschillende fasen. De laatste fase van de controlekamer en de kantoorfaciliteiten verkeren nu in het afbouwstadium.” De inrichting van het turbinegebouw neemt de opdrachtgever zelf ter hand.   

Tekst | Liliane Verwoolde Beeld | Middelwateringbouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Afbouw met de betere materialen

De binnenwanden, systeemplafonds en glazen deuren in het turbinegebouw worden geproduceerd en gemonteerd door Moens Afbouw.

De binnenwanden in het turbinegebouw zijn vervaardigd van extra sterk, krasbestendig materiaal met een betere geluidswaarde. Moens Afbouw leverde deze kant-en-klaar af. “Er is gekozen voor metalstudwanden”, vertel Jos Moens, directeur/eigenaar van Moens Afbouw. “Deze zijn bekleed met een dubbele gipsplaat en een dekplaat van Knauf Diamondboard. Hiermee is het turbinegebouw verzekerd van wanden die tegen een stootje kunnen.”

Systeemplafonds en glazen deuren

De systeemplafonds worden uitgevoerd met een Rockfon Krios doorzaktegel. Deze tegel ligt verdiept door de profielen en creëert hierdoor een rustieke sfeer in de kantoren, vergaderruimtes en gangen. Op minder opvallende plaatsen wordt een inlegtegel (Rockfon Pallas) toegepast. De glazen wanden met glazen deuren worden geleverd door Obimex en door Moens Afbouw geplaatst.

Werken in een bijzondere omgeving

Voor Moens Afbouw zijn dit allemaal reguliere bezigheden. Toch vindt Moens het een bijzonder werk. “Het bijzondere zit in de locatie. We werken hier op een plek waar straks asfalt wordt gerecycled op een manier die uniek is in de wereld. Dat geeft dit project voor mij een meerwaarde. Aan zo’n locatie wil je toch je naam verbinden?”


Een staalconstructie met grote hoogte

Het hoogbouwgedeelte van het turbinegebouw bereikt een hoogte van 20 m en dat heeft consequenties voor Hanse Staalbouw. Deze heeft de namelijk verantwoordelijkheid voor de productie en montage van de volledige stalen constructie, inclusief de trappen, bordessen en vloeren.

“Met name die enorme hoogte bracht voor ons uitdagingen mee”, vertelt Wim van de Slik, projectmanager van Hanse Staalbouw. “Om op deze hoogte te werken, waren een grote kraan en een hoogwerker nodig, maar de ondergrond was hiervoor niet direct geschikt. We hebben dus eerst de ondergrond met rijplaten verstevigd, voordat we dit groot materieel konden installeren.”

Een volgende uitdaging deed zich voor op de tussenvloer. Hierin moesten al in een vroeg stadium de installaties worden aangebracht. “Normaliter kunnen we bij de opbouw van de constructie nog ons eigen gang gaan. Nu moesten we vanwege het installatiewerk overleggen met veel andere partijen en de werkzaamheden op elkaar afstemmen. Het was uiteraard geen probleem.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Gebruiker Recycling Kombinatie REKO B.V., Vondelingenplaat

Opdrachtgever GMB, GMB Haven & Industrie, Heerjansdam

Ontwerp en constructie Lievense adviseurs ingenieurs, Nieuwegein

Uitvoering turbinegebouw Middelwateringbouw, Rotterdam

Installaties Barth Installatietechniek, ’s Gravendeel

Bouwperiode september 2019 – mei 2020

all-safe-2-kopierenfoto-1-van-leiden-kopieren