Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

100% recycling van gebruikt teerhoudend asfalt

photo-2020-02-03-13-57-21-kopieren

19 mei 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Thermisch reinigingsproces resulteert in schoon zand, grind en vulstof

In het Rotterdamse havengebied – Vondelingenplaat – verrijst op dit moment een nieuwe thermische reinigingsinstallatie. In deze installatie wordt oud teerhoudend asfalt, voornamelijk afkomstig van wegen in Nederland en de omliggende landen, volledig omgezet in primaire grondstoffen, elektriciteit en warmte. De manier waarop dit gebeurt, is uniek in de wereld.

Het turbinegebouw van de thermische reinigingsinstallatie in Rotterdam bestaat uit twee volumes; een hoogbouw en een laagbouw. In de laagbouw wordt straks de controlekamer ingericht met computers die het reinigingsproces en de turbine gaan aansturen. Hier staan bovendien zeven transformatoren opgesteld. In de hoogbouw worden een stoomturbine en een grote generator geïnstalleerd.

Thermisch reinigen

Het recyclen van het asfalt gebeurt in een ronddraaiende trommeloven bij een temperatuur van circa 1.000°C. Door deze hoge temperatuur worden alle in het asfalt aanwezige schadelijke stoffen volledig verbrand. Dit thermische reinigingsproces resulteert in schoon zand, grind en vulstof, klaar voor hergebruik. De energie uit de hete gassen worden teruggewonnen in de vorm van stoom en via een stoomturbine omgezet in elektriciteit. Dankzij deze innovatieve aanpak wordt per jaar zo’n 210.000 megawatt uur aan elektriciteit opgewekt. Met deze hoeveelheid kunnen circa 50.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

photo-2019-11-29-15-00-33-kopieren

Fase 2 is in volle gang.

 

Samenwerking tussen opdracht­gevers en opdrachtnemers

Middelwateringbouw is actief in het laag- en hoogbouwgedeelte. Het laagbouwgedeelte bestaat uit traforuimtes, een controlekamer en kantoorfaciliteiten. De hoogbouw bestaat uit de turbineruimte. De turbine vraagt om een zware, betonnen fundatie die is gerealiseerd door GMB Haven & Industrie; de schil is opgebouwd uit een staalconstructie, bekleed met sandwichpanelen en metselwerk. “Het voelt goed om de uitvoering als bouwteam ter hand te nemen”, vertelt John van Rees, projectleider van Middelwateringbouw. “Het gaat hier om een zeer complex project waarin de allernieuwste technieken worden toegepast. Voor het bouwkundige gedeelte werken we samen met onze opdrachtgever GMB Haven & Industrie. Het is kenmerkend voor dit project dat opdrachtgevers en opdrachtnemers hun krachten bundelen om de beste oplossingen te bedenken.”

Krappe bouwplaats

Behalve de innovatieve uitdagingen heeft Middelwateringbouw te maken met de meer reguliere uitdagingen. Zo wordt het turbinegebouw gerealiseerd op een krappe bouwplaats, waar zij niet als enige actief is. Middelwateringbouw realiseert één bouwdeel, terwijl de gehele ‘plant’ bestaat uit meerdere bouwdelen met verschillende contractors. Kranen, vrachtwagens en niet minder dan 150 vakmensen bewegen zich dagelijks over de gehele bouwplaats om hun bijdrage te leveren. Dat vraagt om een zorgvuldige logistieke planning. “Alles moet just-in-time geleverd worden”, vertelt Van Rees. “Verder werken we in verschillende fasen. De laatste fase van de controlekamer en de kantoorfaciliteiten verkeren nu in het afbouwstadium.” De inrichting van het turbinegebouw neemt de opdrachtgever zelf ter hand.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details