Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘100 jaar verbeteren, verslimmen en verduurzamen’
CEO Ton Hillen: ‘We moeten altijd oog blijven houden voor de kostprijs’.

‘100 jaar verbeteren, verslimmen en verduurzamen’

In 2023 viert Heijmans haar 100-jarig bestaan. Begonnen als stratenmaker Jan Heijmans, is het beursgenoteerde bedrijf nu een innovatieve allround vastgoedonderneming met een regierol in ontwerp, realisatie en beheer. “Wij gaan altijd voor een gezonde leefomgeving”, zegt CEO Ton Hillen. “Van het welzijn van onze medewerkers tot de ontwikkeling van stil asfalt. Ik kan nog steeds oprecht blij worden van een nieuw gebouw dat helemaal op zijn plaats is.”

Het bouw- en vastgoedconcern uit Rosmalen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als innovatieve factor in een dynamische markt. “Juist om die reden wordt onze strategie bepaald door de lange termijn”, zegt Hillen. “Wij investeren substantieel in innovatie, van de verduurzaming van materialen en materialenpark, de ontwikkeling van sensoren voor gebouwbeheer tot de industrialisatie van het bouwproces. Wij gaan steeds meer toe naar off-site constructie, en al onze projecten worden volledig ontworpen in 3D BIM. Hiermee worden de faalkosten fundamenteel gereduceerd.”

Gezonde omgeving

In de langetermijnvisie staat een gezonde leefomgeving centraal. Hillen wil dat Heijmans een regierol heeft, in ontwerp, realisatie en beheer. “In gebiedsontwikkelingen nemen wij graag de regie, zoals bijvoorbeeld in de transformatie van het Shell-terrein in Vlaardingen tot groene woonwijk.” Een regierol betekent ook dat Heijmans geïntegreerde contracten nastreeft. “De Finance-component van die contracten is echter niet aan ons: wij zijn geen bank. Wij moeten als bouwconcern grip houden op grotere projecten. Dus zeg ik: meerjarig onderhoud, graag, maar niet de projectfinanciering. Een gezonde omgeving betekent voor ons ook dat je medewerker lekker in zijn vel zit. Om die reden hebben wij de bureaus en stoelen voor onze thuiswerkende medewerkers betaald. En als het gaat om het reduceren van het aantal bouwplaatsincidenten is het streven zonder omhaal: nul. Daarnaast: waarom moeten inframedewerkers altijd ’s nachts werken? Nachtwerk is minder gezond.”

Heijmans ONE

Een gezond bedrijf presteert beter. “Wij hebben slechts 2,3 opleverpunten per project, dus waarom een nieuwe wet als de Wkb? Via de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen is er al voldoende garantie op kwaliteit. Vanzelfsprekend treffen wij onze voorbereidingen, de extra kosten komen uiteindelijk bij de consument terecht.” Hetzelfde geldt voor hoge wettelijke eisen in het kader van duurzaamheid. “Wij moeten altijd oog houden voor de kostprijs, dus komen wij met slimme oplossingen voor gebouwbeheer.” ‘Verbeteren, verslimmen, verduurzamen’, noemt Heijmans dat. De Heijmans ONE, maatgevend als Tiny House, is goed ontvangen en één van de speerpuntinnovaties. “Dit product vertegenwoordigt niet alleen slimme bouwtechnologie, de Heijmans ONE is ook een mogelijkheid om transformaties te versnellen. Placemaking dus – voordat bedrijven zijn uitgeplaatst. Daar word ik blij van, want je hebt toegevoegde waarde. Innovatief is ook de ontwikkeling van stil asfalt voor de renovatie van de Polderbaan van Schiphol. In beide gevallen leveren wij een aantoonbare bijdrage aan een betere leefomgeving.”

Bouwen voor gezinnen

De ambities van Heijmans zijn hoe dan ook gericht op een gezonde leefomgeving. “Dat moeten wij ons in elk onderdeel van het proces blijven afvragen. En niet alleen de CEO, ook de werkvoorbereider. Ik wil over 15 jaar terugkomen in een woonwijk en kunnen zeggen: hier wonen mensen met plezier. Als ik zoals kort geleden een in metselwerk uitgevoerd appartementengebouw in de stijl van de Amsterdamse School zie, helemaal op zijn plaats, kan ook de CEO van Heijmans nog steeds oprecht blij worden.” Binnenstedelijk bouwen: prima, maar vergeet ook de wensen van gezinnen niet, zegt Hillen tot besluit. “Alleen hoogbouw is niet voldoende; een huis met een tuin vertegenwoordigt sociale cohesie. Er moet balans zijn tussen binnen- en buitenstedelijk bouwen. De behoefte aan strategische woningbouwlocaties met grondgebonden woningen blijft bestaan. Respecteer dit nu, en maak na de Vinex ook een ‘Novex’.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details