Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
100% demontabel en verplaatsbaar

100% demontabel en verplaatsbaar

Zonder lijmen, purren en kitten

PCS Gebouwautomatisering wil met haar nieuwe bedrijfspand niet alleen ruimte creëren voor de groei van het familiebedrijf, zij wil haar medewerkers ook een gezonde en inspirerende werkomgeving bieden. Deze ambitie gaat hand in hand met de termen ‘duurzaam’ en ‘circulair’.

Het nieuwe bedrijfspand voor PCS Gebouwautomatisering wordt gebouwd op het bedrijventerrein in Hendrik-Ido-Ambacht. In principe behoort de bouw van het bedrijfspand voor Van Baaren Aannemers tot de reguliere opdrachten, maar de hoge duurzaamheidsstandaard brengt daar verandering in. Projectleider Gerco Vonk licht dit toe. “PCS wil circulair bouwen. Dit betekent dat een gebouw geheel demontabel is en op een andere locatie weer kan worden opgebouwd. Lijmen, purren en kitten zijn dan ook uit den boze. Verbindingen worden gemaakt met bouten, schroeven en tape.”

De grote raampartijen en houten draagconstructie zorgen voor een aangenaam, comfortabel gebouw.

Bouten en tapen

Tijdens de bouw ontdekt Van Baaren dat er vaker wordt gekit en gelijmd dan gedacht. Situaties waarvoor alternatieven bedacht moeten worden, doen zich bijna dagelijks voor. “De kern van het gebouw is bijvoorbeeld opgebouwd uit prefab betonelementen met daaromheen een CLT-constructie”, vertelt Vonk. “Op plaatsen waar de materialen aan elkaar grenzen, wordt nu gebout en de naden worden afgedicht met compriband. De wandafwerking in de sanitaire ruimtes wordt nu een keramische plaat die geschroefd wordt en de bitumineuze dakbedekking is vervangen door TPO en EPDM. Slechts bij hoge uitzondering wordt voor productspecifieke materialen een uitzondering gemaakt.”

Buigzaam

Een uitdaging van andere orde doet zich voor bij de duurzame, houten draagconstructie. Hier wijken de constructieve eigenschappen af van de eigenschappen van een staalconstructie. “Een houten constructie is enigszins buigzaam en dat heeft impact op alle aluminium puien. We hebben extra stalen liggers aangebracht, zodat de pui zijn krachten niet afdraagt op de houten elementen maar op de stalen draagconstructie.” 

Investering in de toekomst

Overigens is Vonk ook blij met de extra uitdagingen. “Het is nieuw en dat zet je weer eens helemaal op scherp. Bovendien is dit een investering in de toekomst. Nog even en circulair bouwen is de norm.” Inmiddels is de ruwbouw afgerond en is de afbouw in volle gang. Nu is het aan de installateurs om te dealen met de milieuvriendelijke ambities van PCS. De leidingen mogen immers niet met lijm worden gekoppeld, maar moeten op traditionele wijze worden samengevoegd. Tegelijkertijd worden de voordelen zichtbaar. De grote raampartijen en de houten draagconstructie, kozijnen en deuren zorgen voor een aangenaam, comfortabel gebouw, dat samensmelt met zijn omgeving. Begin 2024 neemt PCS Gebouwautomatisering haar intrek op de eerste verdieping. De begane grond wordt verhuurd.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever PCS Gebouwautomatisering, Hendrik-Ido-Ambacht
  • Architect EVA architecten, Utrecht
  • Adviseur constructies, bouwfysica, energie WSP, Breda
  • Aannemer Van Baaren Aannemers, Schoonhoven
  • Houtconstructie Derix Group, Lierderholthuis
  • Installateur Klimaatservice Holland en Electroservice Holland, Hardinxveld-Giessendam
  • Bouwmanagement IMWes installatiemanagement, Etten-Leur
  • Bouwperiode maart 2023 – januari 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details