Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
1 bouwblok, 7 ‘huizen’ tegelijkertijd gerealiseerd

1 bouwblok, 7 ‘huizen’ tegelijkertijd gerealiseerd

Met Hyde Park in Hoofddorp wordt een werkgebied getransformeerd tot een autoluwe en gasloze woonwijk. Kensington (oplevering eind 2023) is het eerste bouwblok in deze ontwikkeling en zet de standaard, met vooruitstrevende architectuur en verschillende gevelafwerkingen. “Kensington bestaat uit 7 ‘huizen’ rond een binnentuin; we bouwen eigenlijk een hele buurt als 1 project”, zegt projectleider André de Geus van hoofdaannemer De Vries en Verburg.

Hyde Park wordt ontwikkeld op en bij het bedrijvenpark Beukenhorst.

Hyde Park komt op de plaats van het voormalige kantorenpark Beukenhorst-West, gelegen naast NS-station Hoofddorp. Voor de gehele ontwikkeling (3.800 woningen) worden WKO-bronnen geslagen, zodat de wijk gasloos kan worden ontwikkeld. Het ontwerp van Kensington (233 luxe appartementen) kenmerkt zich door een diversiteit aan woningen, die in hoogte variëren en een architectonisch ensemble vormen dat verder gaat dan het traditionele bouwblok. Barcode Architects heeft geëxperimenteerd met zowel hoogtes als dakvorm, waardoor een binnentuin en getrapte gevels zorgen voor veel daklicht en riante buitenruimtes. Dit resulteert in een breed scala aan woningtypes die aansluiten bij een diverse groep kopers. De Vries en Verburg, inmiddels ook gestart met een project voor woningcorporatie Ymere in de wijk, heeft twee torenkranen ter beschikking en het project is volledig gesteigerd.   

Gevarieerde architectuur op basis van meerdere ‘huizen’.

Samenwerking

Dat houdt in dat aan de kwaliteit van het plan niet is getornd, en bouwmethode en logistiek zijn geoptimaliseerd. “In het verleden hebben wij met ontwikkelaar Snippe Projecten al goed samengewerkt bij grote projecten, zoals Holland Park in Diemen”, zegt De Geus. “Die samenwerking verloopt ook nu prima.” De aannemer is eind november 2020 begonnen met de funderingswerkzaamheden. Er is een in het werk gestorte parkeerkelder aangelegd, waartoe de grond vier meter is uitgegraven, en het casco is uitgevoerd met breedplaatvloeren en betonnen wanden. Het HSB-binnenblad wordt in de cascobouw meegenomen. “De ruwbouw is inmiddels afgerond, in februari 2023 werd het hoogste punt bereikt. Alle gevels zijn nagenoeg wind- en waterdicht en de afbouw van de algemene ruimtes en laatste bouwdelen is in volle gang.”

Afbouwlogistiek

Kensington is in Revit uitgewerkt, met gelinkte modellen van constructeur en installateurs. De installaties zijn zoveel mogelijk uit het zicht verwerkt, bijvoorbeeld in vloeren. Met een volledig ‘gebimd’ gebouw, waardoor clashes zoveel mogelijk zijn opgevangen in de engineeringsfase, kan tempo worden gemaakt in de uitvoerende fase. De volledige omsteigering is een bewuste keuze: het bouwblok bestaat uit 7 ‘huizen’ met verschillende gevelafwerkingen, zoals stucwerk, steenstrips, natuursteen en traditioneel metselwerk. Je kunt dan kiezen voor prefab bouw en bijbehorende montagemethoden, dat was niet in alle gevallen mogelijk. “De afbouwfase is logistiek het meest uitdagend aan dit project: zetwerk en gevelafwerking dienen vaak in combinatie te worden uitgevoerd en dat vraagt om intensieve samenwerking tussen de uitvoerende partijen”, aldus De Geus. “In december hopen wij op te leveren.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Hyde Park Ontwikkeling 789
  • Architect Barcode Architects
  • Uitvoering De Vries en Verburg
  • Adviseurs Van Rossum Raadgevende Ingenieurs (bouwkunde), Cauberg Huygen (bouwfysica), DPA (brandveiligheid) en Hiensch Engineering (installaties)
  • Installateurs Kosinus (E), Breman Harderwijk (W&S), Roodenburg (WKO) en STEBOMA (ventilatie)
  • Bouwperiode november 2020 – december 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details