Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
1.300 unieke prefab kolommen in architectonisch beton creëren een echte eyecatcher
Een rasterwerk van verticale kolommen in wit geprefabriceerd architectonisch beton geeft de façade van het nieuwe kantoorgebouw een wat futuristische uitstraling.

1.300 unieke prefab kolommen in architectonisch beton creëren een echte eyecatcher

De gevel van het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Warandepark in Brussel springt in het oog. Een rasterwerk van verticale kolommen in wit geprefabriceerd architectonisch beton geeft de façade een wat futuristische uitstraling. Loveld werd al in een vroeg stadium bij dit project betrokken en stond in voor de productie en levering van 1.300 unieke kolommen met verschillende cut-outs. Het studiebureau van deze specialist uit Aalter was bovendien verantwoordelijk voor de technische berekeningen en de engineering van alle bouwelementen, bevestigingssystemen en montagehulpstukken. Het gebruik van groene granulaten uit een Noorse steengroeve zorgt voor een subtiele verwijzing naar het logo van de bank en verzekeraar.

Voor de meest uiteenlopende projecten in binnen- en buitenland doen architecten en aannemers een beroep op de specialisten van Loveld voor de ontwikkeling, productie, levering en montage van gevels in architectonisch beton en de verwerking van natuursteen in prefabelementen. De firma uit Aalter staat daarbij in voor de volledige uitwerking: van studie en engineering over bekisten, wapenen, gieten, ontkisten en afwerken tot opslaan, transporteren en zelfs monteren op de bouwplaats. 

Loveld ontwikkelde, produceerde en leverde onder meer 1.300 unieke kolommen in wit glad architectonisch beton.

“We bekijken een project altijd in zijn totaliteit en zijn er daarom ook het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium bij betrokken. Dan gaan we samen met de ontwerpers op zoek naar de beoogde materialisatie met beton in verschillende afwerkingen: glad, structuur, gestraald, gezuurd, gepolijst of uitgewassen of met inleg van andere materialen, zoals natuursteen, baksteenstrips, keramische tegels en terracotta”, zegt project sales en development manager Vincent Termote. “Zo kregen we ook de opdracht voor de levering van de dragende en niet-dragende elementen voor het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel.”

Rasterwerk van verticale kolommen

Het prestigieuze project omvat onder meer 1.300 unieke kolommen uit wit glad architectonisch beton. Op de plaats van de unieke uitsnijdingen per element werden groen gewassen granulaten in de massa van de kolommen gestort. Die werden speciaal gekozen omwille van hun heldere en smaragdgroene kleur, die eveneens terugkeert in de huisstijl van de bank en verzekeraar. “De voorbereiding en uitvoering van een dergelijk project nemen heel wat tijd in beslag. We zijn eind 2016 gestart met de studie en engineering. We dachten daarbij mee met de ontwerpers om alles te optimaliseren en bijvoorbeeld de hoeveelheid cut-outs met 60% te reduceren door het hergebruik van stukken.”

Op de plaats van de unieke uitsnijdingen per element werden groen gewassen granulaten in de massa van de kolommen gestort. Een subtiele verwijzing naar het logo van de bank en verzekeraar.

Juiste verhouding

Er werd ook veel tijd en aandacht besteed aan de juiste verhouding van beton en granulaten, om elementen te creëren met een massief witte afwerking rond de groene zones. “Die granulaten werden in de zomer in een Noorse groeve ontgonnen en moesten daarom reeds een jaar voor de start van de verwerking besteld worden”, licht Termote toe. “Vanaf 2018 tot 2020 volgden productie en levering van de prefab betonelementen met een dubbele verdiepingshoogte, m.a.w. ongeveer 7 m hoog. Daarbij werd gebruik gemaakt van een metalen mal uitgerust met een speciaal ontworpen binnenbekleding in kunststof. Op die manier slaagden we erin om kolommen in glad wit beton te produceren zonder bekistingsnaad over de volledige hoogte. Aan de buitengevel lijken alle kolommen gelijk, maar toch is de 3D-uitsnijding van elk element uniek, waardoor in de gevel een ritmisch lopende, organische lijn ontstaat. De groene partikels springen overigens extra in het oog en vormen ellipsvormige uitsparingen in de gevel.” 

Eind 2021 werd de laatste hand gelegd aan dit gebouw met zijn futuristisch ogende gevel. Naast de unieke kolommen produceerde Loveld ook balken met een ronde vorm, bekledingselementen voor de binnengevel en twee bogen voor de inritten van de parkeergarages. Het team van Loveld houdt wel van dergelijke uitdagende realisaties en richt zich dan ook voornamelijk op complexere projecten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details