Utrecht | Renovatie appartementen Kanaleneiland: ‘De wijk straalt weer’

In Utrecht worden 504 woningbouwappartementen in acht gebouwen gerenoveerd voor jonge starters op de woningmarkt. Het gaat om een gebiedsontwikkeling tussen het winkelcentrum en het Amsterdam-Rijnkanaal. Na een ingrijpende renovatie worden de appartementen als koop- en huurappartementen op de markt gebracht.

Het plan om het gebied te upgraden. lag al een tijdje in de ijskast. Voor de crisis wilde de gemeente Utrecht de 504 appartementen in de wijk Kanaleneiland nog slopen en vervangen door nieuwbouw. In dat kader vallen appartementen die vrijkomen onder het anti-kraakbeleid. Maar de gedwongen pauze door de economische crisis zorgde voor voortschrijdend inzicht. In 2016 worden de acht appartementengebouwen aangekocht door onder andere Heijmans Vastgoed. De gebouwen worden door Heijmans Woningbouw getransformeerd naar  aantrekkelijke startersappartementen. De appartementen in vier van de acht gebouwen worden als koopappartementen op de markt gebracht onder de noemer Your Urban Space. De andere vier worden getransformeerd voor de verhuur.

De transformatie in voorbereiding
Hoewel de nieuwe eigenaren niet kiezen voor sloop, zijn de appartementengebouwen in alle opzichten aan renovatie toe. De isolatie is ver beneden de hedendaagse norm: beton-, stuc- en schilderwerk zijn aan herstel en vernieuwing toe. De installaties moeten worden vervangen. “Dankzij het anti-kraakbeleid waren de gebouwen relatief snel onbewoond zodat er gestart kon worden met de asbestsanering”, vertelt Hindrik de Vos, projectmanager van Heijmans Woningbouw. “Samen met alle onderaannemers hebben we een lean-planning opgesteld voor de renovatie. Hierdoor kunnen we een zo hoog mogelijk bouwtempo halen.”

Utrecht renovatie kanaleneiland

Rigoureuze maatregelen
Dan is de tijd rijp om de vele rigoureuze maatregelen uit te voeren. Aan de buitenzijde wordt de buitenschil geïsoleerd, gereinigd en – waar nodig – hersteld. Het dak wordt vervangen en geïsoleerd. De gebouwen worden zo van label D t/m G teruggebracht naar A en B. Het hout- en hekwerk worden opnieuw geschilderd. Aan de binnenzijde worden de elektrische en mechanische installaties uitgebreid en deels vernieuwd. De sanitaire ruimtes worden opnieuw ingericht en de muren en plafonds worden aangeheeld en voorzien van nieuw spuitwerk.

Leefbaarheid en veiligheid verbeteren
Inmiddels zijn er drie gebouwen opgeleverd. De voormalige, uitgewoonde gebouwen hebben plaatsgemaakt voor frisse gebouwen die passen in deze tijd. De afwisseling van grijstinten en accentkleuren zorgen voor een plek die past bij jonge bewoners. Na de vernieuwde inrichting van de totale infrastructuur, inclusief de kabels en leidingen, waarbij de kleurloze bestrating vervangen is door een bestrating met warme, roodbruine klinkers. Als alles straks af is, zijn er eigenlijk vier nieuwe buurten ontstaan met elk een opnieuw ingerichte binnentuin. “Het geheel straalt weer”, vindt De Vos. “We krijgen nu zelfs regelmatig de vraag: ‘Is het nieuwbouw?’ Dat is toch een groot compliment voor een renovatieproject. Daarnaast zijn de leefbaarheid en de veiligheid van de wijk sterk verbeterd. Dat is precies wat we met deze binnenstedelijke transformatie wilden bereiken.”


Bouwinfo
Opdrachtgevers: Heijmans Vastgoed, Kanaleneiland B.V. & GEM Kanaleneiland (Gemeente Utrecht, Portaal, Mitros en Heijmans)
Advies: Peutz Group, Zoetermeer
Constructeur: Goudstikker – de Vries, ‘s-Hertogenbosch
Uitvoering: Heijmans Woningbouw, Amersfoort
Installaties: Foppen Installatie Techniek, Amersfoort, H.E.K Installatie Maatschappij, ‘s-Hertogenbosch
Bouwsom: 31 miljoen euro
Bouwperiode: april 2016 – december 2017


Utrecht renovatie kanaleneiland

i-project-infov3 Projectinfo

Fraai hang- en sluitwerk geeft de appartementen uitstraling

Het hang- en sluitwerk in de appartementen van Kanaleneiland is van goede kwaliteit. De schilden en krukken zijn wat robuuster en bezorgen de woningen een luxe uitstraling.

“Dat was een bewuste keus van de opdrachtgever”, vertelt Jerd Hesterman, accountmanager van BUVA. “Wij hebben hen hierin geadviseerd. Ook over het sluitplan hebben we meegedacht. De bewoners kunnen nu voor de hoofdentree en de entree van hun appartement dezelfde sleutel gebruiken.”

Bij de leveringen van het hang- en sluitwerk gaat BUVA systematisch te werk. Heijmans krijgt de materialen per portiek  aangeleverd. Zo kan er eigenlijk niks fout gaan. Hesterman: “Het is een mooi project en het loopt nog door tot eind 2018. We zijn er trots op dat we dit straks op onze referentielijst mogen zetten.”


Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Erik Stekelenburg Gevelvisie   Rendering | Theo van Leur