The Boutique Office: chique en herkenbaar met Cradle-to-Cradle-ambitie

The Boutique Office, een Amsterdams kantoorpand uit 1990 op de hoek van Amstelveenseweg en Frederik Roeskestraat ondergaat een complete metamorfose. De uitstraling van het voormalige PTT-postsorteergebouw wordt in opdracht van OVG Real Estate volledig gemoderniseerd. De gesloten uitstraling wordt opengebroken. Het gebouw krijgt een opvallende glazen optopping en wordt voorzien van een daglichtrijke, state-of-the-art-kantooromgeving.

Het bebouwd gebied aan de westzijde van de Zuidas is volop in ontwikkeling. Verdichting en differentiatie spelen daarbij een grote rol. Olympic Plaza, herdoopt door OVG Real Estate tot multi tenant-kantoorlocatie The Boutique Office, ligt in het hart van het naoorlogse deel van de Amstelveenseweg, tegenover de gerenoveerde en uitgebreide Gerrit Rietveld Academie op de hoek van de Frederik Roeskestraat, die door de gemeente wordt ‘vergroend’. “De ingang van het gebouw is verplaatst naar de straathoek en de zijde van de Amstelveenseweg”, vertelt projectarchitect Eric van Noord van de Architekten Cie. “Dit versterkt de zichtbaarheid en herkenbaarheid van het gebouw. Naast de ingang begint een terras dat grenst aan de bestaande vijver en doorloopt langs de meer besloten achterzijde.”

Klassieke opbouw
Aan de oostzijde wordt het gebouw nog uitgebreid met een parkeerverdieping en twee kantoorverdiepingen. Bovenop het bestaande pand is een spectaculaire glazen ‘doos’ voorzien. De twee verdiepingen tellende optopping is volledig Cradle-to-Cradle. Van Noord: “De duurzame houtconstructie is demontabel en licht en kan daardoor worden gedragen door de onderliggende constructie, met tegelijkertijd voldoende ruimte voor comfortabele, open werkgebieden.

De kolommen en liggers van de houtconstructie blijven zichtbaar.” Aan de nieuwe gevel is straks niets meer te zien van de voormalige, gesloten betongevel. Het grid is weliswaar gehandhaafd, de borstwering wordt uitgezaagd en de te kleine kozijnopeningen vervangen door ramen die nagenoeg van vloer tot plafond reiken. Hiertoe is tegen de bestaande dragende gevel een staalconstructie geplaatst. Dit gedeelte wordt afgewerkt met een aluminium vliesgevel. “The Boutique Office heeft een klassieke opbouw in drie geledingen: royale puien in de plint, daarboven een streng ritme met grote ramen en twee verdiepingen volglazen optopping. De verticale geleding geeft het gebouw een chique uitstraling.”

Gebouwhoge vides
Ook het interieur ondergaat een grootschalige transformatie. Een natuurstenen vloer in de onderbouw is straks één van de weinige verwijzingen naar het oorspronkelijke ‘Plaza’. Door het nieuwe gebouw heen lopen meerdere organisch gevormde vides. “Alle verdiepingen staan hierdoor visueel en functioneel met elkaar in verbinding; daglicht dringt door tot in het hart van het gebouw”, zegt Van Noord. De plafonds worden verwijderd en vervangen door integrale plafondeilanden die verkoeling, verwarming, akoestiek en verlichting regelen en zijn voorzien van sensoren. Gebruikers kunnen deze aansturen met een smartphone-app, de aanwezigheid van gebruikers registreren en zelfs vergaderingen inplannen. “Met de toepassing van klimaateilanden is een hoogtewinst behaald van veertig centimeter. De werkvloeren hebben een vrije hoogte van 2,90 meter, wat ook het daglichtniveau verhoogt.” Het multi-tenant-pand ‘staat een volledig eigen invulling toe’, aldus de architect. De oplevering door hoofdaannemer J.P. van Eesteren is begin 2018 voorzien.


Bestaande gebouw op hoek Amstelveenseweg – Fred. Roeskestraat


i-project-infov3 Projectinfo

Bijzondere en diverse constructie voor The Boutique Office
De constructie van The Boutique Office (voorheen: Olympic Plaza) aan de Zuidas in Amsterdam kan met recht heel bijzonder en divers worden genoemd. De bestaande constructie is hergebruikt, compleet gestript en weer opnieuw opgebouwd. Door het aanbrengen van twee bouwlagen op het bestaande gebouw bestaat het nu uit vijf bouwlagen en biedt het veel extra volume.

“De nieuwe opbouw bestaat uit een geïntegreerde constructie”, legt constructeur Bas de Leijer van Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra uit. “De fundatie van het bestaande gebouw is niet gewijzigd en daarom hebben we gekozen om de twee extra bouwlagen uit te voeren in licht materiaal. Er is gekozen voor vurenhouten gelamineerde kolommen met daarop stalen verdiepingsliggers met houten vloerdozen.” De houten vloerdozen zijn geprefabriceerd en hebben een onder- en bovenplaat, met daartussen gelamineerde houten liggers, die voor honderd procent met elkaar verlijmd zijn.

De draagconstructie van de nieuwe bouwlagen ligt iets terug ten opzichte van de bestaande gevel en is voorzien van een grote zonwerende beglazing van 1,80 bij 4,5 meter. Hierdoor krijgt het gebouw een bijzondere uitstraling.

In het middengebied van het gebouw is ook nog een houtconstructie aangebracht rondom de enorme vide. Daarnaast zijn er aan de bestaande constructie diverse aanpassingen gedaan, om deze om te vormen voor het nieuwe gebruik van het pand. Denk hierbij aan het aanbrengen van koolstoflijmwapening om bestaande vloeren te versterken, het maken van nieuwe vloersparingen en het slopen van borstweringen.


Bouwinfo

Opdrachtgever OVG Real Estate
Ontwerp de Architekten Cie (partner Pi de Bruijn; projectarchitect Eric van Noord)
Uitvoering J.P. Van Eesteren
Bouwperiode oktober 2016 – begin 2018
Programma 14.000 m² BVO

Tekst | Jan-Kees Verschuure  Beeld | A2Studio