Project sluit aan bij hoge duurzaamheidsambities

Uniek: Nul-op-de-Meter bij vijflaagse appartementencomplexen

Een bouwproject dat betrekking heeft op twee appartementengebouwen uniek noemen, dan moet er sprake zijn van een bijzonder aspect. Dat is ook het geval bij De Willem en De Zwijger in Best. Het zijn de eerste twee vijflaagse complexen met Nul-op-de-Meter (NOM) in Nederland. Opdrachtgever is Woonstichting ’thuis. Aannemer is BAM Wonen.

Op de plek waar nu De Willem en De Zwijger verrijzen stonden twee woongebouwen, vertelt hoofd productie Leon Peters van BAM Wonen. In eerste instantie werd gekeken of die konden worden gerenoveerd. “Maar dat sloot niet aan bij de duurzaamheidsambities van ‘thuis: een CO2-neutrale woningvoorraad in 2050 en een veel bewustere keuze voor duurzaam gebruik van materialen. Ze willen de negatieve invloed op natuur en milieu terugbrengen naar 0 en groene, zelfvoorzienende wijken en buurten bouwen. Met uiteraard nog altijd volop comfort voor de bewoners. NOM sluit daarbij aan. Wij ondersteunen die ambities volledig. Vandaar dat ‘thuis ons heeft benaderd om samen partijen te zoeken die als ketenpartner aan het team konden worden toegevoegd. Zoals NB Architecten, gespecialiseerd in NOM-woningen en -appartementen.”

De Willem en De Zwijger

Zonnepanelen tegen de gevels
Bij dit project was de uitdaging NOM te realiseren bij een vijflaags gebouw (2 x 24 woningen), geeft Peters aan. “Boven drie lagen is dat eigenlijk niet te doen, omdat er met alleen zonnepanelen op de daken niet voldoende elektra voor alle woningen kan worden opgewekt. Dus werd besloten ook zonnepanelen tegen de gevels op het zuiden te plaatsen. Dat betekent echter wel dat er voor een esthetisch fraaie oplossing moest worden gekozen. Dat is gelukt. We werken met een systeem dat de gevels een futuristische uitstraling geeft. Daarnaast komen er warmtepompen, aangesloten op bronnen tot 150 meter diep.” Peters geeft aan dat bij de realisatie van de twee appartementencomplexen de outline van de bestaande bebouwing is gehandhaafd. Ze bestaan uit grondgevormde palen, funderingsbalken van gewapend beton, op de begane grond kanaalplaatvloeren en op de verdiepingen breedplaatvloeren, kalkzandsteen wanden en balkons, evenals galerijen van het Balcoon-systeem.

De Willem en De Zwijger

Optimaal comfort
Dankzij de gekozen oplossing met NOM zullen de huishoudens bij normaal gebruik geen energierekening meer ontvangen. De bewoners betalen in plaats daarvan een Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Mocht er meer energie nodig zijn dan door de panelen wordt opgewekt, dan moet wel voor aanvullende energiekosten worden betaald. Peters: “Maar bij normaal gebruik is dat feitelijk niet nodig. Omdat dit voor de bewoners ook nieuw is, worden energieopwekking en gebruik gemonitord.” Hij geeft aan dat met het comfort van de bezoekers volop rekening is gehouden. Zo hebben de slaapkamers aparte mogelijkheden tot verwarmen en koelen. Verder wordt ervoor gezorgd dat er geen hinderlijke luchtstromen ontstaan.”

Met de werkzaamheden werd in juli 2017 begonnen. Die verlopen aan de hand van een lean planning, zegt Peters. “Alle partijen zijn er in een vroeg stadium bij betrokken. We hebben een gezamenlijk doel en moeten er met z’n allen voor zorgen dat we op schema blijven. Dit is dan ook een schoolvoorbeeld van ketensamenwerking. De ruwbouw is klaar, de oplevering wordt vlak voor de bouwvak verwacht.”  

De Willem en De Zwijger

i-project-infov3 Projectinfo

Ook gevelbouwspecialist
Om aan de Nul-op-de-Meter ambitie te kunnen voldoen, worden de gevels van appartementencomplexen De Willem en De Zwijger deels van zonnepanelen voorzien. Het systeem waarop de panelen worden bevestigd, wordt aangebracht door Alpro B.V.. Tevens levert en monteert dit bedrijf de kunststof kozijnen voor het project, vertelt commercieel directeur Perry Hermans.

“We zijn al in een vroeg stadium bij dit werk betrokken, vanwege onze kennis en ervaring. Enerzijds lagen er de wensen van de architect, anderzijds de hoge eisen ten aanzien van de EPC. Uiteindelijk is de keuze gevallen op ons kunststof profielsysteem Gealan S8000NL in combinatie met triple beglazing. Een kunststof profiel isoleert beter dan bijvoorbeeld aluminium en sluit aan bij de gewenste uitstraling.”

De Willem en De Zwijger

Alpro B.V. is daarnaast ook gevelbouwspecialist volgens Hermans. “Vandaar dat we werden gevraagd om de achterconstructie inclusief isolatie voor de zonnepanelen tegen de gevel te bevestigen. We hebben daarvoor eveneens de engineering gedaan. Dat was weliswaar nieuw maar niet ingewikkeld. Wel is het zo dat alles zeer nauw luistert. We hebben de maatvoering, toleranties en aanraakpunten heel zorgvuldig moeten bekijken. Momenteel zijn we bezig met de uitvoering en dat verloopt prima.”


Bijzonder geveldraagsysteem voor De Willem en De Zwijger
Het worden twee bijzondere gebouwen, de in aanbouw zijnde appartementencomplexen De Willem en De Zwijger. Mede door het toepassen van zonnepanelen en het WDK Phoenix geveldraagsysteem. 

Het WDK Phoenix draagsysteem en de Phoenix Facade isolatie worden geleverd door Insulation Solution. Product manager Marcel Verboven vertelt dat het om een nieuw concept gaat: Energy Wall. “De zonnepanelen worden aangebracht op thermisch onderbroken consoles zodat er niet alleen energie wordt opgewekt door de zonnepanelen, maar ook wordt bespaard dankzij het WDK Phoenix gevelsysteem. Het gaat bovendien om een esthetisch zeer fraaie oplossing die bijdraagt aan een mooie uitstraling van de gebouwen.”

Insulation Solutions werd volgens Verboven al in een vroeg stadium bij het project betrokken en had tevens een adviserende rol. “Onder andere over het aanbrengen van de ophangconstructie. Het gaat om thermisch onderbroken consoles zodat er geen warmtegeleiding via het ophangsysteem verloopt. Het systeem is dunner dan regulier en de consoles voldoen aan brandklasse B-s2d0. De Phoenix Facade-isolatie voldoet zelfs aan brandklasse A1. Wij zijn voor dit product dealer voor de gehele Benelux. Naast het thermische advies (Trisco) maken we ook een constructief advies. We leveren vanuit ons eigen magazijn en zorgen er zo voor dat het WDK Phoenix geveldraagsysteem op het juiste moment op de locatie is, zodat het meteen kan worden verwerkt.”

De Willem en De Zwijger


Niet meer zichtbaar
Sommige bijzondere aspecten die zijn verwerkt in de appartementencomplexen De Willem en De Zwijger zijn na voltooiing van de gebouwen niet meer zichtbaar. Zoals de prefab dakstanden, geleverd door Isoniq. Het gaat om maatwerk producten, vertelt hoofd verkoop Michel van Veen. 

“Normaal gesproken moeten onze dakstanden aansluiten op het metselwerk. Dat is bij dit project maar een klein deel het geval. Ze moeten vooral aansluiten op het zetwerk boven de zonnepanelen.” Hij geeft aan dat steeds vaker om specifieke oplossingen wordt gevraagd. “Door de steeds hogere eisen aan de isolatieschil wordt ons ook voor bijzondere gevelafwerkingen gevraagd om een specifieke oplossing.” Om het dak zo snel mogelijk dicht te kunnen maken, levert Isoniq vaak vlak nadat de dakvloer er op ligt, geeft Van Veen aan. “Dan zijn we wel al een tijdje in beeld. In het voortraject hebben we een adviserende rol en kijken we samen met de aannemer welke oplossing het beste past. We nemen dan het moment van leveren door en stemmen daar onze productie op af. Bij De Willem en De Zwijger is dat prima verlopen; we zijn dan ook klaar.”

Bouwinfo
Opdrachtgever Woonstichting ‘thuis
Architect NB Architecten
Aannemer BAM Wonen

Tekst | Jac Buchholz   Beeld | BAM Wonen