Portiekflatwoningen Wegener-Sleeswijkbuurt Amsterdam | Esthetisch fraai dak

In de Wegener-Sleeswijkbuurt in Amsterdam worden vijf gebouwen met daarin 157 portiekflatwoningen gerenoveerd en naar Nul-op-de-Meter gebracht. Belangrijk onderdeel van het project is het isoleren van de daken. Daarvoor is Weijers Eikhout verantwoordelijk.

Niet alleen in de uitvoering, maar tevens in het voortraject, vertelt directeur Lars Weijers. Hij legt uit dat het bedrijf vanuit het ontwerp een verdere invulling gaf aan de dakvernieuwing en -isolatie. “Wij hebben uitgaande van het vastgestelde budget de verdere uitwerking gedaan, inclusief de zonnepanelen die op de daken worden geplaatst. Anders dan de gebruikelijke dakbedekking – dakpannen, beton of bitumen – hebben we hier gekozen voor Kingspan sandwichpanelen met een hoge RC-waarde en een zwarte coating. In combinatie met de zwarte zonnepanelen geeft dat een fraai esthetisch resultaat. Het is een benadering waar we steeds vaker voor kiezen. Als specialist in daken zoeken we telkens naar nieuwe, optimale oplossingen.”

Bij het uitwerken van het ontwerp, zegt Weijers, moest met een aantal aspecten rekening worden gehouden. Zoals de WBDBO, de eisen op het gebied van branddoorslag en brandoverslag. “De constructie is zo gemaakt dat bij de muren een onderbreking is. Op die manier wordt aan de regelgeving voldaan. Zo hebben we op een slimme manier naar allerlei zaken gekeken, voor een optimaal resultaat. Bijvoorbeeld naar hoeveel panelen te plaatsen en welk type, om in een bepaalde periode een van tevoren aangegeven aantal kilowattuur op te wekken.”

Begin december is Weijers Eikhout begonnen met het aanbrengen van de panelen. Van tevoren is volgens Lars Weijers met Dura Vermeer besproken hoe dat logistiek in goede banen te leiden. “Aan de voor- en achterkant van de gebouwen worden luifels geplaatst. Daarvoor zijn stalen consoles aangebracht. Die hebben we gebruikt om loopbruggen aan te brengen. Daardoor kunnen we deels steigerloos werken. Aan de kopse kanten worden wel steigers geplaatst. Verder hebben we een goede planning gemaakt waardoor we de panelen just-in-time kunnen verwerken. Daarbij is het beschikbaar zijn van de kraan natuurlijk belangrijk. Dat regelen we onderling met de andere partijen en dat verloopt prima.”