Plantronics kiest voor Cradle-to-Cradle filosofie op Park 20|20 te Hoofddorp

Toonaangevend in duurzaamheid

Op Park 20|20 in Hoofddorp, het eerste Cradle-to-Cradle businesspark in Nederland, nadert het nieuwe hoofdkantoor van Plantronics zijn oplevering. Het in audiosystemen gespecialiseerde bedrijf stelt hoge eisen aan de geluidsprestaties van het gebouw. En ook het naleven van de hoge duurzaamheidsambitie luistert nauw.

De meest inspirerende en productieve werkomgeving creëren. Dat is wat Ontwikkelingscombinatie Park 20|20 CV voor ogen heeft met het duurzame businesspark. De Amerikaanse architect William McDonough, grondlegger van de Cradle-to-Cradle filosofie, en de Duitse chemicus Michael Braungart zijn vanaf het begin bij de ontwikkeling betrokken om daar invulling aan te geven. Zij worden daarin bijgestaan door het Nederlandse architectenbureau N3O.

Vaste teams
“De nieuwbouw voor Plantronics is het zevende project op Park 20|20 waar we bij betrokken zijn”, zegt Bouwkundig Projectleider Alex Kragtwijk van IBB Kondor. “Vanaf het eerste project in 2010 werken we met de ontwikkelaar, architect, constructeur en installatieadviseur samen in een vast bouwteam. Ook de uitvoerende ploeg, bestaande uit onder meer de (wko)installateurs, houtskeletbouwer, staalbouwer en vloerenleverancier, hebben we grotendeels bij elkaar weten te houden. Deze ketensamenwerking gaat gepaard met een stijgende leercurve, die een positieve invloed heeft op de prestaties en efficiëntie op elk project. Zowel in het engineerings- als het uitvoeringstraject.” Door vanuit de lean-gedachte continu te investeren in het gezamenlijke kennisniveau beperken de ketenpartners de faalkosten steeds meer tot een minimum.

Gevel-voorzien-van-aluminium-gevelprofielen

Crystal wall
Als koper van het pand is Plantronics nauw bij het gehele ontwikkelingstraject betrokken, onder meer om tot optimale geluidsprestaties te komen.

Zo implementeerde Plantronics zelf een zogenoemd soundmasking systeem: een specifiek audiosysteem dat een niet-storend ruisgeluid produceert om geluidsprikkels te reduceren. Kragtwijk: “Het pand telt drie bouwlagen en bestaat uit een kantoor en een experiencegedeelte. Daartussen bevindt zich de ‘crystal wall’. Deze scheidingswand is uitgevoerd in een kristalstructuur, bestaande uit absorberende materialen van Sto. Verder passen we veel geluidsabsorberende plafonds, vloeren en wanden toe.” De beide bouwdelen zijn stijlvol, comfortabel en duurzaam vormgegeven met deels transparante en deels groene gevels. Het ontwerp is geheel in BIM uitgewerkt.

BREEAM ‘Excellent’
Met BREEAM-label ‘Excellent’ als streven ligt de duurzaamheidsambitie van het Plantronics-gebouw hoog. Hiervoor worden – naast de groene gevels en een lichte, demontabele constructie – diverse duurzaamheidsmaatregelen toegepast zoals LED-verlichting, zonnecellen en intelligente regeltechniek. Ook is het pand aangesloten op de duurzame energievoorziening van Park 20|20. Voor de opwekking is gekozen voor een prefab warmtekoudeopslag (WKO-installatie). Deze installatie is opgebouwd uit modules die in één dag tijd in de technische ruimte zijn geïnstalleerd. Dubotechniek Energie verzorgt voor alle panden op park 20|20 de exploitatie. Kragtwijk: “Conform de filosofie van William McDonough verwerken we tevens veel Cradle-to-Cradle afbouwmaterialen, zoals AGC-glas, Alcoa aluminium gevelprofielen, Gyproc metalstudwanden, MOSA tegels, Verwol aluminium scheidingswanden, ClickBrick en Cosentino composietvloeren. De houtproducten zijn FSC-gecertificeerd.”

Het-aanbrengen-van-de-computervloer-in-het-kantoordeelHet aanbrengen van de computervloer in het kantoordeel.

Afbouw gestart
Met de bouw van de half verdiepte parkeerkelder ging in mei 2015 de uitvoering van start. “Ten behoeve van materiaalbesparing en CO2-reductie bouwden we de kelder volgens het poldermodel”, zegt Kragtwijk. “Op de kelder bouwden we het pand met een staalconstructie en kanaalplaatvloeren op. De gevel dichtten we met houtskeletbouwelementen, vliesgevels en groengevels. Op het dak bevinden zich zonnecellen en de technische ruimte.”

Eind 2015 was het gebouw wind- en waterdicht en startten de afbouwwerkzaamheden. Deze bestaan in het kantoordeel nog uit het plaatsen van de binnenwanden en het aanbrengen en afwerken van de computervloer, voorzien van tapijt. In het experiencedeel worden de composiet tegels aangebracht. Kragtwijk: “De inrichting van de buitenruimte nemen we ook mee. In juni 2016 leveren we het project nagenoeg turnkey op.”

Tekst | Patricia van der Beek  Beeld | IBB Kondor