Palenstein wordt in hoog tempo energieneutraal

Eerste project in Zoetermeer voor corporatie De Goede Woning

In een tempo van een woning per dag worden 120 eengezinswoningen in de Zoetermeerse wijk Palenstein getransformeerd tot energieneutrale woningen met ’Nul-op-de-Meter’. Voor corporatie De Goede Woning is dit het eerste project in het streven naar een energieneutraal woningbezit in 2040. De inzet van gemeente, betrokken corporaties en netbeheerder Stevin is om van Palenstein een aardgasloze wijk te maken.

Het project wordt uitgevoerd door Dura Vermeer. “We zijn in oktober gestart met de asbestsanering in de woningen”, zegt Machiel Peltenburg, manager bij de Divisie Bouw en Vastgoed van Dura Vermeer. “Het gaat om vijf blokken met 24 woningen uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Bij tachtig procent van de woningen is er ook sprake van interne renovatie, waarbij badkamer, keuken en toilet worden gemoderniseerd. De ombouw naar Nul-op-de-Meter is in januari van start gegaan.”

Minimale overlast
“Ons concept is erop gebaseerd om de bewoners zo min mogelijk overlast te bezorgen. Het werk vindt zoveel mogelijk aan de buitenzijde plaats.” Voor de bestaande gevels wordt een nieuwe gevel geplaatst en de woningen krijgen een nieuw dak, beiden voorzien van een isolatiepakket (rc7). Op het dakbeschot worden stalen sandwichpanelen geplaatst waarop de zonnepanelen zijn bevestigd.

Peltenburg: “Voor de nieuwe gevels heeft onze eigen architect een passend ontwerp gemaakt, dat aansluit op de uitstraling van de wijk. Het gaat om een prefab systeem dat kant-en-klaar en just-in-time wordt aangeleverd. De dagproductie wordt vanuit een hub met een autokraan naar de bouw gebracht. De gevels zijn voorzien van kunststof kozijnen met triple glas. Aan de binnenzijde gaat het dan hoofdzakelijk nog om aftimmerwerk.”

Energiemodule
Aan de voorzijde van de woning wordt de energiemodule geplaatst, geïntegreerd in de gevel. “Daarin is onder meer de lucht/water-warmtepomp ondergebracht, evenals de boiler met een warmwatervoorziening voor het warme tapwater. De woningen worden uitgerust met een gebalanceerd ventilatiesysteem voor de luchttoevoer en -afvoer en voorzien van CO2-meetapparatuur die continu die waarde meet en de ventilatie daarop aanpast. Ook bevindt zich hier de omvormer voor de stroom van de zonnepanelen, die de woning voorzien van elektra. De cv-ketel en het gas verdwijnen uit de woning. De kracht van ons concept is dat we de bewoners ontzorgen, het gebruiksgemak staat voorop bij de bediening van de energiemodule.”

Palenstein
Een gerenoveerde woning met nieuwe voorzetgevel en energiemodule naast de voordeur. 

Dura Vermeer wist de aanbesteding te winnen mede vanwege de manier waarop de bewoners bij het project werden betrokken. “Wij leveren kwalitatief en financieel het beste product, maar belangrijker nog: wij informeren bewoners in het hele traject zo goed mogelijk, zodat ze precies weten wat er gaat gebeuren en zo min mogelijk overlast ervaren”, zegt Peltenburg. “De bewoners hebben een belangrijke stem gekregen bij de renovatie. We zijn met alle bewoners in gesprek gegaan, ook individueel, en hebben ze uitgelegd wat we van plan zijn en wat voor hen bijvoorbeeld de financiële gevolgen zijn. Met als resultaat dat de bewoners een comfortabele woning krijgen, ze hebben straks geen energierekening meer maar betalen een energieprestatievergoeding aan corporatie De Goede Woning. Het is goed voor hun woonplezier en het milieu.”

i-project-infov3 Projectinfo

Keur aan voorwerk voor Nul-op-de-Meter woningen
RVE Hoveniers & Aannemersbedrijf uit Nieuw-Vennep neemt een groot deel van het voorwerk voor zijn rekening bij de ombouw van de 120 eengezinswoningen in Palenstein tot Nul-op-de-Meter woningen. Zo is het bedrijf verantwoordelijk voor de asbestsanering in de woningen. De asbest is vooral verwerkt in de kit van de raamkozijnen en de lijmlaag van de keukenvloer. In de woningen voert RVE ook al het boor- en sleufwerk uit dat nodig is voor de nieuwe energiemodule die voor de woningen wordt geplaatst.

Het sloopwerk van de oude kozijnen en de keuken wordt eveneens door RVE uitgevoerd. Ook de stenen tuinmuur die aansluit op de achtergevel moet worden verwijderd, vanwege de plaatsing van de nieuwe prefab achtergevel. De nieuwe schuttingen worden door RVE neergezet. Om de plaatsing van de nieuwe voor- en achtergevel mogelijk te maken, graaft RVE over de breedte van de gevel een strook grond uit tot aan de fundering; het straatwerk daarvoor wordt ook door RVE verricht.

Reinier van Elderen heeft ruim dertig jaar ervaring in de aannemerij. Met zijn zoon richtte hij in 2013 RVE Hoveniers & Aannemersbedrijf op, een andere zoon sloot zich recentelijk aan. Het bedrijf verricht grond- en sloopwerk, (asbest)saneringen, rioleringswerkzaamheden, terreininrichtingen en groenvoorzieningen, verharding en asfaltering.

Bouwinfo
Opdrachtgever De Goede Woning, Zoetermeer
Uitvoering Dura Vermeer
Ontwerp A3-architecten, Rotterdam
Installaties Kleinpoelhuis, Hengelo
Energiemodule Factory Zero, Tiel
Bouwperiode oktober 2017 – juli 2018
Bouwkosten 10.000.000 euro

Tekst | Henk Geist   Beeld | Dura Vermeer