Nijbroek | Kalverstal: ‘Veel aandacht voor hygiëne en brandveiligheid’

In Nijbroek werd dit voorjaar een kalverstal voor 1.300 vleeskalveren opgeleverd. Het bouwwerk meet 60 bij 60 meter en is voorzien van een dak met twee kappen. Voor aannemer BAJO Bouw was het een redelijk regulier project met enkele bijzonderheden.

Het bouwen van stallen is geen uitzondering voor BAJO Bouw; dat doet men al vanaf de oprichting. Het bedrijf – dat ook in andere disciplines zoals woningbouw en utiliteitsbouw actief is – heeft wat betreft het bouwen voor de agrarische sector volop kennis en ervaring in huis en kan de klant van een passende oplossing voorzien. Zo ook in Nijbroek, waar een kalverstal werd gebouwd. “We kunnen de klant in de diverse stadia van een project van dienst zijn – zo hebben we hier bijvoorbeeld naast de bouw ook de bouwaanvraag verzorgd”, vertelt werkvoorbereider Kevin Brinkhof.

Dak kalvenstal

Hij geeft aan dat de stal is voorzien van een in betonelementen uitgevoerde kopgevel. “Verder is er veel aandacht besteed aan hygiëne en brandveiligheid. Zo is er tussen de stal en de technische ruimtes een 60 minuten brandwerende muur geplaatst. In de stal is eveneens een brandscheidende muur opgetrokken, er is veel gebruikgemaakt van rvs elementen en op het dak zijn brandwerende aluminium platen gelegd. Alles conform tekening.” De binnenwanden, zegt hij, zijn allemaal prefab gemaakt, wat bijdroeg aan de snelheid van werken. “De leverancier van de binnenwanden en gevelpanelen heeft ze conform planning op grote bokken afgeleverd zodat wij het materiaal zonder stagnering konden verwerken. De bouwwerkzaamheden moesten in een relatief korte, maar in de agrarische industrie gangbare periode worden uitgevoerd.

Kalveren op roosters

Het is een forse stal maar we hebben in de voorbereiding alles goed vastgelegd en tijdens de bouw regelmatig overleg gevoerd met de betrokken partijen. Dat is goed verlopen, mede omdat er nauwelijks sprake was van aanpassingen. We hebben dan ook niet echt hoeven ingrijpen, alleen af en toe moeten finetunen. Vlak voor de kerst konden we de vloer storten en in het voorjaar hebben we de werkzaamheden afgerond.”

Vleeskalf

Hij stipte het al eerder aan, ook de hygiëne was een aandachtspunt tijdens dit project, zegt Brinkhof. “Daar is installatietechnisch op ingespeeld. Zo zijn er twee luchtwassers geplaatst waarmee de ammoniakuitstoot fors kan worden gereduceerd, tot zo’n 85 à 90 procent. Verder zijn er ventilatoren geplaatst om de temperatuur te reguleren. Bij de drinkwater- en voervoorziening is veelal gebruikgemaakt van rvs, zoals bij de watertank.” Brinkhof stelt dat er mede door de vrije overspanning voor het uit twee kappen bestaande dak een mooie en overzichtelijke stal is gerealiseerd. Een stal die aan alle hedendaagse eisen voldoet. “Dankzij de diverse ingrepen op het gebied van brandveiligheid, hygiëne en klimaat is het een aangename en veilige omgeving geworden, voor zowel dier als mens.”

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Bajo Bouw

 

i-project-infov3 Projectinfo

Onderhoudsvrije deuren op iedere gewenste maat

Iedere stal is uniek en vraagt dus ook om unieke deuren. In de agrarische sector komen de deuren in aanraking met mest; ze worden regelmatig schoongespoten en er wordt gebruikgemaakt van reinigings- en ontsmettingsmiddelen. De toegepaste ramen en deuren moeten hier wel tegen bestand zijn. Deze deuren vindt Bajo Bouw bij Inoxdoors in Lunteren.

“We zijn gespecialiseerd in het produceren van RVS-deuren, het leveren van kunststof kozijnen en deuren en gecertificeerde branddeuren voor de agrarische sector”, vertelt dhr J. van Ravenhorst, directeur van Inoxdoors. “Voor de Kalverstal hebben we alle roestvrijstalen binnen- en buitendeuren geleverd, veelal met kunststof deurbladvullingen. Deze combinatie maakt de deuren volledig onderhoudsvrij.” Daarbij is deze stal voorzien van branddeuren van Inoxdoors. “De brandveiligheid wordt steeds belangrijker doordat de veehouderij intensiever wordt. Door de speciale samenstelling zijn deze deuren dertig, zestig en soms negentig minuten brandwerend.” Tot slot heeft Inoxdoors ook de kunststof ramen geleverd. Dit maakt het aanzien van een dergelijke stal compleet.

Snel maatwerk
Inoxdoors is vooral gericht op de productie van ramen en deuren. Door de grote capaciteit kan zij op relatief korte termijn grote maatwerkorders uitleveren tegen concurrerende prijzen. “Geen stal, loods of hal is hetzelfde”, vertelt Van Ravenhorst. “Hierdoor hebben we altijd vraag naar specifieke oplossingen. De ene keer moeten de deuren duurzaam zijn; de andere keer inbraakwerend of isolerend. Zo zijn we uitgegroeid tot een specialist op dit gebied. Door de lijnen in het bedrijf kort te houden en de machines zo in te richten dat maatwerk niet langer tijdrovend of kostbaar is, kunnen we nu binnen drie weken een maatwerkdeur leveren met een uiterst aantrekkelijk prijskaartje.”

Buiten dat blijkt Inoxdoors een bedrijf waar de medewerkers graag meedenken. Moet er ‘even’ een aangepaste deur worden gemaakt, dan doen ze daar niet moeilijk over. Een instelling waardoor de zaken snel en effectief geregeld worden. “Met Bajo Bouw werken we ook al jarenlang samen. Dan weet je wat je aan elkaar hebt. Dat werkt plezierig.”

Kalverstal


Bouwinfo

Architect
Tekenburo Gerritsen BV

Aannemer
BAJO Bouw

Installaties
Boon Agrosystems BV


‘Regelmatig actief in de agrarische sector’

In Nijbroek is een hoogwaardige stal voor 1.300 vleeskalveren gebouwd. BisoTON uit Ede leverde er de binnenwanden en gevelpanelen.

BisoTON levert een breed scala aan innovatieve isolerende producten die inspelen op de almaar toenemende vraag uit de bouwwereld naar duurzaamheid, energiebesparing en snel en efficiënt bouwen. “Ja, behalve in de woningbouw en industrie- en utiliteitsbouw zijn we ook regelmatig actief in de agrarische sector”, bevestigt manager projecten Theo Kool. Aan de aanvraag om binnenwanden en gevelpanelen te leveren voor de Kalverstal in Nijbroek kon het bedrijf dan ook probleemloos voldoen. “We leveren altijd maatwerk”, geeft Kool aan. “In dit geval ging het om geïsoleerde panelen die zijn voorzien van een steenmotief van uitgewassen grindstenen, evenals om 140 millimeter dikke binnenwanden. Alles wordt dus op maat gemaakt/geproduceerd met een gerobotiseerd systeem. We doen alles zelf, van het uittekenen van de panelen tot het transport en beschikken over een eigen betoncentrale en eigen wapeningscentrale. Op die manier kunnen we de opdrachtgever op een efficiënte manier ontzorgen en aan uiteenlopende wensen voldoen.”

Gevel stal

Kool merkt vervolgens op dat BisoTON daarom graag in een vroegtijdig stadium bij een project wordt betrokken. “Zeker gezien de korte doorlooptijden in de bouw. We willen zo snel mogelijk met het engineeringstraject kunnen beginnen zodat we dat tijdig kunnen afronden. We verzorgen alle tekeningen en zodra die akkoord zijn, beginnen we met produceren. Omdat ook bij dit project sprake was van een strakke planning is het een voordeel dat we in korte tijd een omvangrijke productie kunnen draaien. In Nijbroek betrof het een relatief grote stal. We hebben onze producten vanaf week 9 in vier fases aangeleverd, op bokken zodat de bouwer zelf kon bepalen wanneer één en ander wordt verwerkt. Dat is verder prima verlopen.”

Kalverenstal buiten

Vleeskalveren stal binnen

Tekst | Jac Buchholz   Beeld | Bajo Bouw