‘Met nieuwe isolatiekern op weg naar levensduurgarantie’

Innoveren op het gebied van sandwichpanelen is finetunen, zeker voor een marktleider op het gebied van een beproefd product. “Kingspan wil op alle vlakken vooroplopen, met slimme oplossingen”, zegt business development manager Patrick Theelen. “Met de nieuwe QuadCore-isolatiekern zetten wij een grote stap op het gebied van energie-efficiëntie, milieuscore, stabiliteit en brandveiligheid.”

“De thermische, constructieve en esthetische prestaties van onze sandwichpanelen zijn hoog, en wij geven daarom een garantie van 25 jaar op deze prestaties. Met de innovatieve QuadCore-isolatiekern hebben wij een geheel nieuwe isolatiekern ontwikkeld, die op vier hoofdthema’s beduidende vooruitgang boekt; op basis hiervan kunnen wij zelfs naar veertig jaar garantie toe.” Levensduurgarantie dus. En dat wordt met het berekenen van de ‘Total Cost of Ownership’ steeds belangrijker. “Het feit dat wij de productontwikkeling in eigen huis hebben, zorgt ervoor dat wij zelf aan de knoppen zitten. Zo levert de Quadcore-kern twintig procent extra energie-efficiëntie op, bereiken wij een beduidend betere milieuscore en wordt het brandgedrag sterk positief beïnvloed – dit alles met een dunner paneel, dat zelfs tegen een gunstigere prijsstelling kan worden geleverd. Wij houden de winst van deze ontwikkeling dus niet voor onszelf, maar geven hem door aan de markt.” De nieuwe Quadcore-kern wordt bijvoorbeeld uitgevoerd in de panelen van de nieuwbouw van Expeditors International op het Schiphol Logistics Park en het nieuwe DC voor Hollister in Roosendaal. “Een paneel dat beter presteert dan ooit, leidt er in deze projecten toe dat het materiaalgebruik omlaag kan en een gunstigere CO2-footprint kan worden behaald voor de panden als geheel; datzelfde geldt voor onze eigen CO2-prestaties. Kingspan wil in 2020 energieneutraal zijn, dus dat is een mooie stap. Wij verduurzamen letterlijk en figuurlijk de kern van de zaak.”

Totaalaannemer gevel en dak
Productvernieuwing is één, marktverbreding is twee. “En dat lukt je alleen met toegevoegde waarde”, zegt Theelen. “Wij zien dat het sandwichpaneel door de goede energetische prestaties aan een opmars bezig is: het sandwichpaneel is duurzaam, snel te monteren en komt hierdoor bij steeds meer opdrachtgevers in beeld. Multifunctionele gebouwen, scholen, kantoren, leisurecomplexen en woningen worden steeds vaker met paneelgevels en -daken uitgerust. Hierbij is het dan wel noodzakelijk een architectonisch hoogwaardige uitstraling te realiseren, want dat maakt de architect enthousiast voor het sandwichpaneel als gevel- en dakproduct. Met onze Benchmark-serie hebben wij hiervoor alles in huis.”

Met preferred partners en trainingen voor applicateurs bouwt Kingspan de serviceverlening steeds verder uit. Theelen: “Met ons uitgebreide pakket, kennis en service zijn wij steeds vaker gesprekspartner voor gebouweigenaren en ontwikkelaars voor wie Total Cost of Ownership en Return On Investment belangrijke drijfveren zijn. Met het Future Proof-concept bieden wij zelfs een totaaloplossing op basis van asbestrenovatie, dakisolatie en zonnestroom tegen een kostenneutrale lease-constructie, waarin Kingspan regisseur en aanspreekpunt is voor het gehele traject. Zo voeg je waarde toe aan bewijsbaar beter presterende producten.”

Tekst | Jan-Kees Verschuure   Beeld | Quadrant4