Minder energie- en waterverbruik, volop douchecomfort

In de NOM-woningen in Hooghkamer worden volop maatregelen genomen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Eén van de producten die daarvoor wordt ingezet, is de e-Shower van Hamwells, een regendouche met een ongekend laag verbruik aan energie en water, maar die toch volop douchecomfort biedt.

Rob Chompff van Hamwells geeft uitleg. “Douchecomfort en duurzaam bouwen gaan nu nog slecht samen. Douchen is een enorme energievreter. Twee liter boilerwater kost evenveel energie als één kilometer elektrisch autorijden. In korte tijd wordt met een gewone douche waanzinnig veel energie verbruikt.” De circulaire e-Shower biedt uitkomst, zegt hij. “Wij filteren water voor hergebruik. Dat levert een energiebesparing op van 70% en een waterbesparing van 80%. Het waterverbruik is 1,4 liter per minuut. Dat is 8 keer minder dan een gewone regendouche en nog altijd 4 keer minder dan een spaardouche. Je hebt daardoor een kleinere installatie nodig. Daarnaast bespaar je 5 zonnepanelen.”

Hamwells begon vier jaar geleden met de ontwikkeling van de e-Shower. Inmiddels is het product al in honderden woningen geplaatst. De installatie, zegt Chompff, is eenvoudig. “Dat hoeft voor een goede installateur geen probleem te zijn. Vanaf het begin hebben we overigens ook totaalinstallaties geleverd, dus douches met boiler, panelen en service.” Hij merkt tot slot op dat de e-Shower zonder meer revolutionair is. “Kijk maar naar de cijfers. We zijn dan ook volop bezig dit project breed onder de aandacht te brengen. Door te laten zien dat douchecomfort en water- en energiebesparing zonder meer samen kunnen gaan.”   

Tekst | Jac Buchholz   Beeld | Van der Hulst Bouwbedrijf