Kampen | Zwembad De Steur: Maximale mix van architectuur en functionaliteit

In opdracht van Gemeente Kampen heeft Burgland Bouw de volledige bouwkundige nieuwbouw gerealiseerd van zwembad De Steur. De combinatie van een gesloten bouwkuip, een hybride constructie en diverse architectonisch hoogwaardige afwerkingsmaterialen aan zowel binnen- als buitenzijde, maken van het in januari 2017 in gebruik genomen zwembadgebouw een bijzonder voorbeeld in zijn categorie, vertelt projectleider Hubert van Velden van Burgland Bouw.

Architect VenhoevenCS omschrijft het zwembad aan de rand van het historische stadshart van Kampen als een ‘villa in een parklandschap’. Het gebouw oogt als een sfeervol paviljoen, mede dankzij natuurlijke afwerkingsmaterialen, grote glaspartijen en een horizontale geleding met grote overstekken. In het volledig nieuwe zwembadgebouw zijn recreatiebaden met een klassieke waterglijbaan, een kinderbad en twee wedstrijdbaden met afmetingen van respectievelijk 12,5 x 25 en 15 x 25 meter gerealiseerd, alsmede kleedruimten, douches, bergingen, een entreegebied en kantoorruimte. Buiten zijn twee recreatiebaden met aansluitend een ligweide en terras aangelegd; deze zijn verbonden met het recreatiebad in het zwembad. De kelders, alsmede een bovenverdieping zijn bijna volledig gevuld met technische installaties. Het project heeft een oppervlakte van circa 6.700 m².

 Buitenkant Zwembad De Steur Kampen

Bouwteam
De bouworganisatie is medio 2015 vormgegeven. Burgland Bouw heeft als hoofdaannemer na een aanbesteding opdracht gekregen voor het bouwkundig perceel. Samen met drie installateurs als nevenaannemers voor de drie installatiepercelen is het zwembad gerealiseerd. Zwembad De Steur is in twintig maanden gebouwd. De bouw van de bassins en kelders is uitgevoerd in een volledig gesloten damwandkuip, waarbij waterglasinjectie is toegepast. Het gebouw heeft een betonnen kern waarin zich de kleedruimtes bevinden, met daaromheen gemetselde binnenwanden en een staalconstructie. De gevel is afgewerkt met structureel glas, aluminium vliesgevels en HSB-gevelelementen voorzien van verschillende houtsoorten, waaronder Douglas-naaldhout behandeld met een speciale brandtechniek. Andere geveldelen zijn afgewerkt met schoonwerk prefab betonpanelen. Het dak is een combinatie van een staalconstructie met Douglas-naaldhout, met grote overstekken en luifels.

Kleedkamers Zwembad De Steur Kampen

Hoge Rc-waarden
De structurele beglazing van een deel van de gevels heeft bijzondere afmetingen tot wel vijf meter hoog. Naast het afwerkingsniveau zijn ook de eisen ten aanzien van de thermische isolatie en luchtdichtheid erg hoog. “Je moet zwembadbouw zien als hoog genormeerde specialistische bouw, met name vanwege het bijzondere binnenklimaat in zwembaden”, zegt Van Velden. “Een zwembad heeft een binnenklimaat waarbij onder meer hoge temperaturen en luchtvochtigheid zeer hoge eisen stellen aan de bouwkundige constructies, gebouwschil en afwerkingen. De bouwvolgorde is zo gepland dat tijdens de realisatie van de kelders en bassins in de bouwkuip vrijwel direct is gestart met de aansluitende gebouwdelen op maaiveldniveau. Gezien de omvang van de installaties en de afbouwwerkzaamheden was dit noodzakelijk. Met de gelijktijdige bouwstromen was het zwembad eerder wind- en waterdicht, zodat tijdig met de installaties en afbouw kon worden gestart.”

Een belangrijke uitdaging zat in het afwerkingsniveau aan de binnenzijde, met niet alleen grote hoeveelheden tegelwerk en natuursteen, maar ook circa 10 km¹ gelakt eikenhout voor de wand- en plafondafwerking. De maximalisatie van thermische prestaties in combinatie met bijzondere afwerkingsmaterialen vroeg een extra inspanning. “Wij zijn trots dat het zo mooi en sfeervol is geworden en hebben ondanks het feit dat het bestek bij dergelijke projecten grotendeels is uitgewerkt een goede adviesrol kunnen vervullen. Al met al is De Steur een topper onder de zwembaden geworden.”

Bouw Zwembad De Steur Kampen

Burgland Bouw Zwembad De Steur Kampen

Glijbaan Zwembad De Steur Kampen

Gevel Zwembad De Steur Kampen

Architectuur Zwembad De Steur Kampen

Tekst | Jan-Kees Verschuure
Beeld | Burgland Bouw


Bouwinfo

Opdrachtgever
Gemeente Kampen

Architect
Venhoeven CS architecture + urbanism

Bouwteam
Burgland Bouw (bouwkundig), Hellebrekers (E-installaties), Pranger-Rosier (W-installaties) en KWB (zwemwaterbehandeling)

Bouwperiode
Medio 2015 – januari 2017