Gemeente Lansingerland gaat duurzaam en gasloos bouwen

De gemeente Lansingerland, Janssen de Jong Projectontwikkeling en Vink Ontwikkeling hebben de anterieure overeenkomst gesloten voor een woningontwikkeling op het terrein van de voormalige palletfabriek Hordijk in Berkel en Rodenrijs. In deze overeenkomst worden alle afspraken op het gebied van onder andere duurzaamheid, financiën en het openbaar gebied vastgelegd. Op donderdag 8 maart jl. werden de afspraken met een handtekening en handdruk tussen de partijen bezegeld. Als symbolisch cadeau voor het duurzame karakter van deze ontwikkeling ontving wethouder Jeroen Heuvelink namens de ontwikkelaars een certificaat voor de adoptie van 100 m² tropisch regenwoud.

Wethouder Jeroen Heuvelink: “Het sluiten van de anterieure overeenkomst is een belangrijke stap om de Hordijklocatie te transformeren in een duurzame nieuwbouwwijk. Dit moment markeert een nieuwe manier van gebiedsontwikkeling, duurzaam én gasloos.”.

Het plan bestaat uit de realisatie van circa 120 gasloze woningen met een gevarieerd aanbod van appartementen, twee-onder-een-kapwoningen, rijwoningen en vrijstaande woningen. Binnen dit programma wordt onder andere 20% aan sociale huur en 10% sociale koopwoningen voorzien. De afgelopen maanden is in nauwe samenwerking  met de gemeente Lansingerland een stedenbouwkundig plan opgesteld. In dit plan zijn de eisen vastgelegd als het gaat om programma, verkaveling, water en groen, wegen, parkeerplaatsen en niet op de laatste plaats de duurzaamheidsambitie.

Duurzame en gasloze wijk
De woningen en het openbaar gebied krijgen een hoog duurzaamheidsniveau, waarbij de complete wijk gasloos wordt. Ook hebben de woningen een aangescherpte EPC. De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) geeft aan hoe energiezuinig een nieuwbouwwoning is. Hoe lager de waarde, des te beter is de energieprestatie. Alle rijwoningen worden EPC 0. De twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen hebben een EPC van 0,2. Alle overige woningen worden aangeboden conform de eisen uit het Bouwbesluit (EPC 0,4).

De planning
Met het ondertekenen van de overeenkomst kan daadwerkelijk gestart worden met de ontwikkeling en realisatie van een duurzame en gasloze nieuwbouwwijk. De bestemmingsplanprocedure gaat naar verwachting in het tweede kwartaal 2018 van start. Als alles volgens plan verloopt, starten de eerste bouwactiviteiten in de tweede helft van 2019.

Omwonendenparticipatie
Janssen de Jong Projectontwikkeling en Vink Ontwikkeling betrekken de omwonenden van het plangebied bij deze ontwikkeling in hun woonomgeving. Op korte termijn organiseren de ontwikkelaars en gemeente daarom wederom een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden. Hier zal informatie worden gegeven over de bestemmingsplanprocedure en de eerste architectonische impressies van de woningen worden getoond.

Wie op de hoogte wil blijven van de ontwikkelingen of interesse heeft in het plan, kan zich vrijblijvend aanmelden op west@jajo.com.