‘Geen een-op-een herhalingsoefening’

Blok 2 stadsdeelcentrum Anklaar in aanbouw

De Apeldoornse wijk Anklaar krijgt een nieuw centrum met twee wooncomplexen, woningen, winkels en parkeervoorzieningen. Blok 1 werd begin vorig jaar opgeleverd. In april werd begonnen met blok 2, met 58 appartementen en op de begane grond winkeloppervlakte. Aannemer van het project is net als bij blok 1 Aan de Stegge uit Goor.

Tussen de twee wooncomplexen bestaan een aantal overeenkomsten, vertelt Peter Spijkerbosch, projectleider bij Aan de Stegge. “Maar het is geen een-op-een herhalingsoefening. Zo is blok 1 rechthoekig en is er een woonzorgcomplex in ondergebracht. Blok 2 is vierkant en de 58 appartementen zijn afgestemd op senioren die nog zelfstandig wonen. Dit complex leveren we kaal (zonder behang en vloerbedekking) op, waar we het woonzorgcomplex helemaal hebben ingericht.”

Aan de Stegge

Prefab
Wat eveneens anders is, zegt Spijkerbosch, is dat op de eerste verdieping een grote daktuin wordt gerealiseerd waar de woningen in carrévorm omheen komen te liggen. Voor de ruwbouw is bovendien voor een wat andere aanpak gekozen. “Mede omdat we wisten dat we deels in de winter zouden bouwen, is er gekozen voor prefab materiaal zoals hsb-elementen. Daarmee zet je het in één keer dicht en het gaat sneller. Daar hebben we profijt van gehad omdat er door de sneeuw die in december viel wat stagnatie is opgetreden, Maar de ruwbouw is inmiddels afgerond en we zijn volgens planning aan de afbouw begonnen.” Waarin de twee gebouwen wel overeenkomen, geeft hij aan, is de hoogte en uitstraling van het gevelbeeld. Zo tellen beide complexen vier lagen aan de pleinzijde en drie aan de woonstraten en kenmerken ze zich door een gevelopbouw met een lichte kleurstelling en metselwerkornamentiek, witte betonbanden en verspringende, deels doorlopende balkons.

Aan de Stegge

Goede toegankelijkheid
Omdat de woningen in blok 2 specifiek bedoeld zijn voor senioren, zijn ze daar qua inrichting ook op afgestemd, maakt Spijkerbosch duidelijk. “Er is bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan een goede toegankelijkheid en er is de mogelijkheid bepaalde voorzieningen aan te brengen zoals beugels bij het toilet. Door de ligging naast het woonzorgcomplex is er bovendien de nabijheid van zorg.” Omdat al bekend was dat een groot deel van de commerciële ruimte op de begane grond voor Albert Heijn XXL bestemd is, zijn de eisen van de supermarktketen voor een deel bij de ruwbouwactiviteiten meegenomen, geeft Spijkerbosch aan. “We hebben één en ander met hen besproken. Met als gevolgd dat we op hun verzoek een versterkte vloer hebben aangelegd en riolering hebben aangebracht. De afbouw en inrichting verzorgen ze zelf. Verder hebben we de casco inpandige laad- en losruimte gerealiseerd.”

Blok 2 wordt naar verwachting in juni van dit jaar opgeleverd, besluit Spijkerbosch. “We liggen op schema maar moeten nog wel een boel werk verzetten. De verhuur is inmiddels begonnen.”

Bouwinfo
Opdrachtgever Habion Houten
Architect LEVS Architecten Amsterdam
Aannemer Aan de Stegge Bouw & Werktuigbouw Goor
Constructeur Pieters Bouwtechniek Amsterdam

Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Aan de Stegge