Functionele beglazingssystemen in een hoogwaardig design

Woningen, bedrijfspanden en utiliteitsgebouwen moeten vandaag de dag veel meer bieden dan een dak boven je hoofd. Het moeten gezonde, comfortabele plekken zijn waar je je thuis voelt en kunt ontspannen. De beleving van buiten speelt hierin een grote rol. Solarlux vult deze behoefte in met state-of-the-art concepten voor glazen wanden, serres en geveloplossingen.

Solarlux is een Duits familiebedrijf dat 35 jaar geleden werd opgericht als fabrikant van aluminium gevelsystemen die maximale transparantie en openheid creëren. Vanuit die gedachte ontwikkelde het bedrijf het eerste concept voor vouwwanden. Sindsdien heeft Solarlux een flinke groei doorgemaakt. Zowel in producten en technieken als in mensen. Er werken zo’n 750 mensen bij Solarlux, in circa 50 landen wereldwijd. De Nederlandse vestiging in Nijverdal opende twintig jaar geleden zijn deuren. 

Solarlux

Gegarandeerde kwaliteit
“Kwaliteit staat bij ons voorop”, zegt directeur Victor Vos van Solarlux Nederland. “Onze producten zijn ‘made in Germany’, voorzien van het VMRG-keurmerk en getest op onder andere wind- en waterdichtheid en inbraakwerendheid. Die gegarandeerde kwaliteit is belangrijk voor onze klanten: architecten, aannemers, woningcorporaties, bedrijven en dealers voor particuliere verkoop. Daarnaast hebben we een grote R&D-afdeling, die continu bezig is nieuwe systemen in de markt te zetten. We willen blijven excelleren in functionaliteit, design en comfort voor de eindgebruiker.”

Modulair vouwwandsysteem
Eén van de laatste innovaties van Solarlux is de modulaire vouwwand in de typen Ecoline, Highline, Woodline en Combiline. Deze thermisch geïsoleerde glasvouwwand heeft uiterst slanke profielen in aluminium, hout of een combinatie daarvan. Het product wordt toegepast als gevel­element bij verbouwingen en nieuwbouw, voor aan- en uitbouwen, als op maat gemaakte oplossing voor serres, als multifunctionele winkel- en horecaentree of tegen weers- en geluidsoverlast bij balkons in stedelijk gebied. 

Solarlux
‘We willen blijven excelleren in functionaliteit, design en comfort voor de eindgebruiker.’

Spraakmakende projecten
Een mooi voorbeeldproject is The George van Dok Architecten: een nieuwbouwproject met 47 appartementen aan de Amsterdamse Zuidas, waarvoor Solarlux 3 meter hoge vouwwanden met triple beglazing gaat leveren. Solarlux is de enige partij die aan de hoge gestelde eisen voor isolatie en wind- en waterdicht kan voldoen. Vos: “Het modulaire van de wand zit ‘m in de individuele configureerbaarheid ervan. Er zijn veel variaties en combinaties mogelijk. Zo kun je onder meer kiezen uit vijf varianten vloerrails, verschillende soorten beglazing, draai-kiepramen of vaste beglazing, wegvouwbare hoeken en reinigingsbeslag. Alles kan in één maatwerk concept worden toegepast.” Een ander spraakmakend project is The Valley van architectenbureau MVRDV. Door de bijzondere vorm van het gebouw een uitdagend project, waar de individuele configureerbaarheid van de vouwwanden uitstekend tot zijn recht komt.

Nieuw schuifsysteem balkonbeglazing
Een andere innovatie heeft betrekking op de balkonbeglazing van Solarlux. Dit product wordt met name toegepast om het comfort op het balkon te vergroten. En om het hele jaar door van de buitenruimte te kunnen genieten. Vos: “Wij bieden diverse varianten, afgestemd op de eisen van de bouw. We beschikken nu ook over een nieuw schuifsysteem speciaal voor hoge winddruk. Bijvoorbeeld voor kustgebouwen, hoge appartementen en grote glasoppervlakten.” Kenmerkend voor het nieuwe schuifsysteem SL23  is de mogelijkheid om glas tot 17 mm in te zetten met uitvalbeveiliging. 

Solarlux
Het modulaire van de wand zit ‘m in de individuele configureerbaarheid ervan.

Duurzaam en gezond
Naast kwaliteit en innovatie ligt duurzaamheid aan de basis van de bedrijfsvoering van Solarlux. De nieuwe fabriek in Duitsland, die twee jaar geleden in productie ging, voldoet aan de nieuwste duurzaamheidseisen. Zo wordt afval gerecycled en wordt er alleen gebruikgemaakt van lak op waterbasis. Ook neemt Solarlux deel aan duurzame projecten en programma’s zoals de Solar Decathlon in samenwerking met de TU Delft. En natuurlijk dragen de producten zelf bij aan duurzame, gezonde gebouwen. Vos: “Onze serres, terrasoverkappingen, glazen vouwwanden en balkonbeglazing zijn onlosmakelijk verbonden met natuurlijke ventilatie en daglicht. Zij passen uitstekend in energieneutrale concepten. Ons kantoorpand is hiervan het levende bewijs: een gebouw met een dubbele, interactieve transparante gevel om maximaal gebruik te maken van de natuurlijke elementen.”


Solarlux
Marie Curiestraat 2
7442 DP Nijverdal

T  +31 (0)548 63 13 23
info@solarlux.nl
www.solarlux.nl

Tekst | Patricia van der Beek    Beeld | Solarlux