Bedrijfspand als showroom

Bedrijventerrein ’s-Graveland in Schiedam is een blikvanger rijker. Het nieuwe pand van Glasdesign is door het grotendeels glazen exterieur en interieur een opvallende verschijning. Met dit transparante gebouw laat de specialist in glas en staal letterlijk zien wat hij in huis heeft.

Glasdesign werkt samen met ontwikkelaars, architecten, aannemers en particulieren aan maatwerk oplossingen in glas en staal. Op basis van de wensen van de opdrachtgever vervaardigt Glasdesign exclusieve producten van glas, variërend van glazen balustrades tot complete gevels.

Gunstige ligging
De afgelopen vijf jaar was Glasdesign gevestigd aan de rand van een woonwijk in Maasland. De nieuwe locatie is qua logistiek een stuk gunstiger: dichtbij uitvalswegen en aan een zijstraat die rond loopt, dus goed bereikbaar voor de vrachtwagens die komen laden en lossen. Directeur/eigenaar Sander Pieters van Glasdesign: “Via de zijkant rijden leveranciers zo de hal binnen. Daar kunnen zij laden of lossen, rondrijden en snel hun weg weer vervolgen.”

Glasdesign

Eigen producten
Glasdesign betrok Broos de Bruijn architecten bij de nieuwbouwplannen. Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was dat er zo veel mogelijk eigen producten werden toegepast. “Op basis daarvan kwam de architect met een schetsvoorstel, dat de spijker op z’n kop sloeg”, zegt Pieters. “De kantoorgevels bestaan uit glazen gevels, die direct op de staalconstructie worden aangebracht. Dit systeem voor glazen gevels wordt vaak als luxe alternatief gebruikt voor bijvoorbeeld aluminium vliesgevels. In plaats van staal wordt ook wel een glazen vinconstructie toegepast.”

één geheel
In het gebouw zijn glazen balustrades gemonteerd, zoals ter plaatse van de vide. Maar ook glazen vloeren, zoals bij de trap, en glazen wandbekleding bij de toiletten. De kantoren zijn uitgevoerd met glazen binnenwanden, al dan niet in gebogen glas. Pieters: “Het kantoor en de hal vormen één geheel. Zo loopt het glas van het kantoor in een smalle strook door op de hal. Deze glazen strook reikt tot aan de dakrand en biedt een prettig, natuurlijk licht voor de medewerkers in de hal.” De medewerkers dachten mee over de indeling van het kantoor en de hal. Dit leidde onder meer tot de flexibele opzet en het comfortabele meubilair, met onder andere zit-/stabureaus.

Glasdesign

Complexe samenwerkings­constructie
Glasdesign werkte het ontwerp verder uit met Aannemingsbedrijf G. Bruijnes BV. “Voor dit bouwbedrijf uit Alphen aan den Rijn zijn wij al tien jaar leverancier”, zegt Pieters. “We kennen elkaar goed en weten wat we aan elkaar hebben. Dat was in dit project van belang.” Piet van der Meer, projectleider bij Aannemingsbedrijf G. Bruijnes, voegt toe: “In dit project was Glasdesign niet alleen opdrachtgever, maar ook nevenaannemer van een groot deel van het werk. Binnen zo’n complexe samenwerkingsconstructie moet je elkaar kunnen vertrouwen en op elkaar kunnen bouwen.”

Toen Van der Meer voor het eerst kennisnam van het project, dacht hij: ‘Dit is in feite een bedrijfshal, met het vele glas als bijzonderheid.’ Naarmate hij zich meer in het project verdiepte, ontdekte hij dat er meer bij kwam kijken om dit pand te realiseren: “De staalconstructie luisterde bijvoorbeeld heel nauw. Het systeem dat we toepasten voor de glazen gevel had een veel kleinere tolerantie dan die van het staal.” Pieters vult aan: “Het is belangrijk dat wij, als glas- en staalspecialist, vroeg bij een ontwerp betrokken zijn. Dan kun je anticiperen op dergelijke situaties. Bijvoorbeeld door met schuivende verbindingen te werken.”

Opbouw
Met het aanbrengen van de vibropalen startte in juli 2017 de bouw. Van der Meer: “Vanaf de paalfundering bouwden we het pand verder op met een betonbalkenraster en een staalconstructie in combinatie met kanaalplaatvloeren. De kantoorgevel is geheel uitgevoerd in glas, de hal bestaat uit sandwichpanelen en glas. Op het gebouw ligt een staaldak.” In het kantoor, de hal en de mezzaninevloer van de hal liggen in het werk gestorte, gevlinderde vloeren. Verder beschikt de hal over twee overheaddeuren en een kraanbaan. 

Glasdesign

Duurzaamheid
De gemeente stelde hoge eisen aan de duurzaamheid van de nieuwbouw. Zo mocht het pand geen gasaansluiting hebben. Het kantoor en de hallen worden verwarmd en gekoeld via de vloer en de lucht. De verwarming en verkoeling wordt verkregen via een luchtwarmtepomp, die gekoppeld is aan luchtbehandeling met warmteterugwinning. Verder brachten de installateurs LED-verlichting aan. Pieters: “De hoge isolatiewaarden van de gevel en het dak dragen samen met de installaties bij aan een energiezuinig gebouw, dat ook nog eens veel comfort biedt voor onze medewerkers, leveranciers en klanten.”

Tekst | Patricia van der Beek  Beeld | David Rozemeyer