Amsterdam Studentenwoningen Laan van Spartaan: Hoogste modulaire gebouw van Nederland

Om te kunnen blijven voorzien in de vraag naar studentenwoningen wordt er momenteel aan de Amsterdamse Laan van Spartaan een zestien etages hoog modulair gebouw gerealiseerd. Daarin komen 361 woningen. Het complex kan in slechts twaalf maanden worden gebouwd, dankzij het toepassen van vooraf geproduceerde 3D-modules.

Naast de 361 studentenwoningen komen in wat het hoogste modulaire gebouw van Nederland wordt tevens gemeenschappelijke ruimtes, een parkeergarage voor zowel auto’s als fietsen en een commerciële plint. Het hybride modulaire 3D-bouwsysteem dat voor de bouw wordt gebruikt, is ontwikkeld door Ursem Modulaire Bouwsystemen, samen met haar partners Heddes Bouw & Ontwikkeling en Pieters Bouwtechniek.

Uniek systeem
Het is een uniek systeem waarbij de volledig ingerichte woningen – die zijn voorzien van een zelfdragend betoncasco – direct vanaf de vrachtwagen op elkaar kunnen worden gestapeld tot een gebouw van zestien verdiepingen hoog. Omdat ook de buitengevelafwerking al grotendeels op de modules is gemonteerd, kan er gewerkt worden zonder traditionele bouwsteigers. Intal levert de circa duizend kozijnen en vliesgevels voor het gebouw. Projectleider Johan Andringa vertelt dat zijn bedrijf zo’n twee jaar geleden in contact kwam met Ursem. “We kregen destijds de vraag voorgelegd hoe wij mee invulling konden geven aan hun modulaire systeem. Daarbij werd een aantal specifieke eisen aangegeven. Allereerst werd een hoge geluidsreductie gevraagd vanwege de nabijheid van het spoor. Optimale daglichttoetreding was eveneens een aspect, evenals de bewasbaarheid. Met die gegevens zijn we aan de slag gegaan en hebben we vervolgens specifieke producten ontwikkeld: IT77 kozijnen van aluminium en IT55 vliesgevels.”

Korte bouwtijd en kostenreductie
Dat gebeurde met behulp van bestaande profielen waarvan de kleur is afgestemd op de uitstraling van het gebouw. “Omdat we eigen profielen toepassen, kunnen we een hoge leverbetrouwbaarheid garanderen”, geeft Andringa aan. “We zijn bovendien lean ingericht en hebben volop controle op de doorlooptijd. Logistiek gezien leveren we just-in-time aan, zodat de producten meteen kunnen worden verwerkt.”

Hij vertelt dat de woningen worden voorzien van valramen. Om een optimale bewasbaarheid te realiseren is er veel aandacht aan de draaiende delen besteed. “Met het oog op de specifieke eisen hebben we veel tijd gestoken in het voorbereidings- en engineeringstraject.” En het resultaat is er volgens alle betrokken partijen naar, zegt Andringa. “Het is een bijzonder modulair systeem dat het mogelijk maakt om hoge gebouwen grotendeels in de fabriek te realiseren. Daardoor is er sprake van een kortere bouwtijd en kostenreductie. En op de bouwplaats is sprake van veel minder overlast omdat de modules vrijwel compleet worden aangeleverd. Het is dan ook niet vreemd dat de aannemer zich met dit systeem nadrukkelijk gaat profileren. Vanwege de voordelen zal er ongetwijfeld veel interesse voor zijn.”


Bouwinfo 
Opdrachtgever: IC Netherlands/BPD
Architect: Studioninedots
Aannemer: Heddes Bouw & Ontwikkeling BV/Ursem Modulaire Bouwsystemen
Kozijnen: Intal


Tekst | Jac Buchholz  Beeld | Studioninedots