Amsterdam Atrium Zuidas: Chique kantoorgebouw in zakencentrum Amsterdam

In Amsterdam staat op de hoek van de Strawinskylaan en de Parnassusweg het bijzondere kantoorgebouw Atrium Zuidas. Het oorspronkelijke pand dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het gebouw is onlangs gerenoveerd en er zijn twee statige torens van vijftien en negen verdiepingen aan toegevoegd. Hiermee komt het totale kantooroppervlak op 56.000 m2.

De Zuidas in Amsterdam is flink in ontwikkeling. Zo zal komende jaren tussen station RAI tot iets voorbij de nieuw te bouwen rechtbank aan de Parnassusweg, een ondertunneling voor de A10 gemaakt worden: het Zuidasdok. Hierop komt een ruime wandelboulevard met ov-voorzieningen. Atrium Zuidas ligt aan deze toekomstige boulevard. Het oorspronkelijke gebouw bestaat uit een centrale kern met drie torens. MVSA ontwierp als toevoeging twee nieuwe torens; alle torens beschikken over ruimtelijke atria, waardoor daglicht optimaal kan binnenvallen.

Transformatie
“Om het pand aan de nieuwste standaard te laten voldoen, moesten de nodige aanpassingen worden gedaan”, vertelt Jeroen Schilder, senior architect bij MVSA Architects in Amsterdam en projectleider van Atrium Zuidas. “Door gebruik van duurzame en robuuste materialen en op elkaar afgestemde kleuren krijgt het geheel zowel binnen als buiten een chique uitstraling. De nieuwe torens hebben prachtige binnentuinen, die op diverse hoeken over twee of drie verdiepingen zijn aangebracht. Alle daken zijn voorzien van dakbegroeiing. Omdat de parkeergarage die onder de A10 lag verplaatst moest worden, vanwege de toekomstige ondertunneling, is op eigen grond een tweelaags parkeergarage met 525 plekken gerealiseerd. Medewerkers en bezoekers komen via twee shuttleliften direct in de centrale hal. De parkeergarage ligt als een ondergrondse schil om de oorspronkelijke bebouwing heen. Bovenop de parkeergarage zijn de nieuwe torens gebouwd, die door middel van twee atria en een meanderende aluminium luifel de ‘oudbouw’ omarmen.”

Bouwstijl
Eigenaar Victory Advisors wilde een aantrekkelijke multi tenant werkplek creëren met een goede onderlinge samenhang. Schilder: “De uitdaging was het onderling verbinden van de vijf torens en daarom is gekozen voor een centrale ontvangsthal op de eerste verdieping.” Naast een receptie worden daar meerdere diensten aangeboden, zoals een restaurant, barista café, stomerij en fitnessruimte. Op de vloer van de begane grond en de eerste verdieping is gekozen voor diep donkergrijze tegels, die terugkomen op de verbindende trap. Zowel de plint als de bovengelegen bouwlagen van de nieuwe torens bestaat voornamelijk uit zonwerend glas, geplaatst in antracietkleurige kozijnen. Aluminium vloerranden, die in kleur zijn afgestemd op de bruin-roze natuursteen die al in het oorspronkelijke gebouw verwerkt was, maken de transformatie tot een consistent geheel. Aan de boulevardzijde van het gebouw is een tuin van 15.000 m2 gelegen, die samen met de binnentuinen als een ontmoetingsplek fungeert.

Gebogen raampartijen
Voor een optimale vrije doorgang in de publieke ruimte mochten aan de boulevardzijde geen kolommen geplaatst worden, maar is gekozen voor het inpandig aanbrengen hiervan. Voor een goede drukverdeling via de kolommen op onderste drie bouwlagen ligt op de derde verdieping als overgangsconstructie een vloer van 1.20 meter dik. Karakteristieke vloervinnen, die uit de diverse lagen steken en aan de zonbelaste zijden langer zijn, zorgen voor schaduw op de werkplek en geven en passant allure aan het gebouw. “Wat echt bijzonder is, zijn de op de hoeken aangebrachte gebogen glazen raampartijen uit één stuk met een radius van 2.40 meter”, vertelt Schilder. “Dit glas is speciaal uit Duitsland geïmporteerd en heeft alle testen met glans doorstaan.”


Bouwinfo
Opdrachtgever: G&S Vastgoed, Amsterdam, Victory Advisors, Londen
Architect: MVSA Architects, Amsterdam
Hoofdaannemer: Bouwcombinatie Dura Vermeer – de Nijs Atrium VOF, Rotterdam
Constructief advies: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Installatie-advies: Arup, Amsterdam


Amsterdam Atrium Zuidas

i-project-infov3 Projectinfo

Van Atrium naar New Atrium
Het zijn blikvangers langs de Amsterdamse Zuidas, de twee torens van het Atrium. Het complex wordt gemoderniseerd zonder het unieke karakter teniet te doen. Een belangrijke rol daarbij speelt Alkondor Hengelo, dat de torens voorziet van een elementengevel.

“Wij zijn in augustus 2016 met toren 1 begonnen en die hebben we nu nagenoeg afgerond”, vertelt hoofd verkoop Jan Bergman. Hij legt uit dat het om in de eigen fabriek volledig geprefabriceerde gevelelementen gaat, inclusief zonwerende beglazing, structurele parallel­uitzetramen en panelen. “De meeste zijn verdiepingshoog, maar er zijn ook elementen tot zes meter met een gewicht van 3.000 kg die twee verdiepingen beslaan.” Er worden, zegt Bergman, brandwerende EI-elementen toegepast, een uniek aspect, speciaal voor dit project getest bij Effectis.

In totaal gaat het om zo’n 16.000 vierkante meter geveloppervlak. “Dat is immens op een naar verhouding zo klein oppervlak.” De werkzaamheden verlopen volgens een zeer strakke planning, vertelt hij. “Alle leveringen zijn tot op de minuut vastgelegd in een overeengekomen schema met onze opdrachtgever, bouwcombinatie Dura Vermeer/De Nijs. We leveren de dagproductie just-in-time aan. In nauwe samenwerking met Aldowa worden de aluminium luifels dan op de elementen gemonteerd, waarna de elementen door ons aan speciale ankers op de verdiepingsvloeren worden bevestigd. Dat verloopt goed en zonder tegenslagen kunnen we conform afspraak medio 2018 opleveren.”


Tekst | Lilian Heijmans   Beeld | MVSA Architects